939
0
Un candidat moldovean în diasporă, condamnat în SUA
939
0

Un tânăr condamnat în SUA pentru violență domestică și privare de libertate candidează la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Alin Alexandrin Patron, candidatul independent la alegerile parlamentare din 24 februarie are, de fapt, antecedente penale, după ce Curtea Supremă din Washington l-a găsit vinovat după ce a agresat în SUA o tânără din Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

A sechestrat și agresat fizic și psihic o tânără, invocând că e iubita sa

O plângere pe numele moldoveanului a fost depusă în luna octombrie 2015 la Curtea Supremă din Washington de către o tânără originară din Republica Moldova. 

Aceasta a povestit cu lux de amănunte cum a ajuns să-l cunoască pe Alexandrin Patron și ce i s-a întâmplat. 

Pentru a păstra confidențialitatea victimei, o vom numi, în cele ce urmează, A. și vom reproduce mărturiile acesteia care au stat la baza învinuirii și condamnării candidatului la funcția de deputat.

A. este o tânără din Republica Moldova, care a mers în Statele Unite ale Americii în anul 2014. 

Pe atunci A. avea 20 de ani. L-a cunoscut pe Alexandrin Patron, un tânăr venit și el în SUA din Republica Moldova, pe rețeaua de socializare Facebook, după ce acesta i-a trimis o cerere de prietenie. 

Se întâmpla în anul 2015, în una dintre conversațiile pe care le purtau, A. i-a spus băiatului că nu-i place locul în care muncește, aceasta activând în calitate de îngrijitoare. 

Atunci, Alexandrin i-a propus să se mute în apartamentul pe care îl închiria el, iar între timp își va căuta un nou loc de muncă. 

La scurt timp după propunere, A. și-a dat demisia și s-a mutat în apartamentul „prietenului” moldovean.

În nota informativă a procurorului adjunct pe caz, Angela J. Kaake, se menționează că victima nu ar fi avut sentimente față de agresor, iar faptul că se mutase la el nu avea să însemne că își dorește o relație cu acesta.

După o vreme, Alexandrin Patron devenise posesiv și căuta să știe totul despre activitățile lui A. 

În momentul în care A. i-a comunicat că nu vrea o relație amoroasă cu acesta, tânărul s-a arătat a fi indispus și a început să plângă, povestește tânăra. 

Deși nu știa cum să procedeze, A. se gândea să părăsească apartamentul. A. a povestit în instanță că Alexandrin a bruscat-o de câteva ori, însă nu s-a simțit agresată fizic.

Într-o seară însă, la data de 3 octombrie 2015, când se întorceau acasă dintr-un club, (de menționat că A. a mers la insistența lui Alexandrin) băiatul a agresat-o, lovind-o cu palma peste față, după ce A. a făcut o remarcă felului cum conduce mașina. 

Ajunși acasă, bărbatul a început să țipe, să o numească vulgar și a încuiat-o în dormitor, ca aceasta să nu fugă din apartament. 

După care i-a luat telefonul și i-a spus că dacă-l lasă să doarmă cu ea în același pat, i-l va restitui dimineață. Într-un final, tânăra a acceptat.

A doua zi, pe 4 octombrie 2015, Alexandrin i-a propus lui A. să înceapă o relație. Fata i-a cerut timp pentru a se gândi și i-a cerut să o ducă la SouthCenter Mall, pentru că are nevoie să petreacă puțin timp singură. 

Alexandrin i-a spus că o conduce, dar cu o condiție, să stea cu ea. Într-un final, A. l-a convins să o lase singură.

Ajunsă la mall, tânăra a căutat modalități de a scăpa de tortura la care este supusă. A hotărât să ia un taxi, să meargă să-și ia hainele din apartament și să plece. 

În timp ce-și împacheta lucrurile, și cu speranța că Alexandrin Patron nu va ajunge în acel moment acasă, pe ușa apartamentului a intrat agresorul, care a început să țipe, să-i rupă punga cu haine, luându-i telefonul și portofelul în care se aflau actele lui A., după care a agresat-o fizic, bruscând-o, iar A. s-a lovit cu capul de perete.

Tânăra a încercat de mai multe ori să evadeze, însă Alexandrin a agresat-o la fiecare încercare. 

Într-un final aceasta a reușit să fugă din dormitor, să-și ia telefonul, și, ajutată de un alt coleg de apartament, să sune la poliție, iar Alexandrin Patron să fie arestat.

În declarațiile sale, Patron spunea că se afla într-o relație amoroasă cu victima și că aceasta era iubita lui, afirmând că locuiau împreună de aproape un an, când, de fapt, A. a declarat că au trăit în același apartament aproape două luni. Acesta a negat acuzațiile aduse și a pledat nevinovat.

Condamnat la 12 luni de închisoare, dar eliberat pe cauțiune

În pofida declarațiilor făcute, Alexandrin Patron a fost găsit vinovat pentru aplicarea violenței domestice de gradul trei, care presupune hărțuirea fizică și psihică exercitată asupra unei persoane.

În iunie 2016, Patron a fost condamnat în a doua instanță, care a menținut pedeapsa primei instanțe, să achite victimei 50 de mii de dolari americani, prejudicii morale, pe o perioadă de cinci ani - câte 10.000 $ în fiecare an, precum și să nu aibă contact cu A. în această perioadă.

De asemenea, să achite o sumă de 1.853,42 $, dintre care 315,5 $ taxe judiciare, 500 $ - compensații materiale victimei și 1.037,92 $ - bani pentru analizele medicale.

Acesta a fost eliberat pe cauțiune, însă timp de 12 luni a fost sub supravegherea organelor de drept.

De asemenea, condamnatul a fost lipsit de dreptul a deține arme de foc și de a vota, din cauza infracțiunii comise. 

Acesta a semnat un document prin care este înștiințat că dacă se va înregistra să voteze la alegerile din SUA, înregistrarea sa va fi anulată. 

Alexandrin Patron își va putea recâștiga dreptul de a vota doar după ce își va ispăși pedeapsa și va lichida toate datoriile.

Comisia Electorală Centrală: „Acest fapt nu ar putea fi un impediment pentru ca o persoană să poată candida”

În timp ce Statele Unite ale Americii îl lipsesc de dreptul de „a alege”, Republica Moldova îi garantează dreptul de „a fi ales”. Astfel, cu antecedente penale, Alexandrin Patron devine candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe circumscripția uninominală nr. 51.

Punctul 2 (c) din Articolul 13 al Codului Electoral al Republicii Moldova spune expres că nu pot fi alese „persoanele care sunt condamnate la închisoare (privaţiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă şi îşi ispăşesc pedeapsa în instituţii penitenciare, precum şi persoanele care au antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie. 

Organele electorale sunt informate despre existenţa antecedentelor penale de către organele Ministerului Afacerilor Interne și/sau de către Autoritatea Națională de Integritate”. 

Legislația electorală se referă strict la persoanele condamnate pentru infracțiuni comise pe teritoriul statului Republica Moldova, însă nu prevede dacă se aplică aceeași măsură și pentru cetățenii moldoveni care au comis ilegalități peste hotarele republicii.

Am încercat să găsim o explicație la Comisia Electorală Centrală: cum o persoană cu antecedente penale a obținut dreptul de a candida și dacă persoanele condamnate în alt stat decât Republica Moldova cad sub incidența legii.

Membrul CEC Iurie Ciocan ne-a comunicat că „Pentru a putea candida, este necesar ca un potențial candidat să obțină certificatul de integritate de la Autoritatea Națională de Integritate și să nu aibă limitări în drepturile cetățenești, fapt care este stabilit de instanțele de judecată din R. Moldova”.

Mai mult, Ciocan recunoaște că în Codul Electoral nu este specificat dacă o persoană poate sau nu candida în cazul în care are antecedente penale în alt stat.

Membrul Comisiei Electorale Centrale consideră că „Acest fapt (n.r. - faptul că pretendentul la funcția de deputat a fost condamnat într-un alt stat) nu ar putea fi un impediment pentru ca o persoană să poată candida”, menționând că CEC nu cunoaște despre antecedentele penale ale lui Alexandrin Patron.

„Vreau să fiu avocatul moldovenilor din America”. Cine e Alexandrin Patron

Alin Alexandrin Patron s-a născut la data de 28 ianuarie 1993, este originar din Edineț și a absolvit studiile medii, adică liceul, fără a urma o facultate.

Potrivit acestuia, acum cinci ani a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde a activat o perioadă în calitate de șofer de curse lungi.

S-a lansat în campania electorală la 10 ianuarie curent, cu sloganul „Vreau să fiu avocatul moldovenilor din America”. 

Atunci Alexandrin Patron spunea despre el că a „co-fondat compania MoldCable care angajează 300 de persoane, dintre care peste 200 sunt moldoveni. 

Dincolo de activitatea comercială, candidatul se implică activ în campanii sociale, acte de caritate și acțiuni de susținere a sportului din Moldova”.

Mai mult, în comunicatul de presă de la lansare, menționa că pe parcursul acestor ani a „ajutat mulți concetățeni stabiliți atât în SUA și Canada, cât și în Moldova, fără a avea vreo funcție publică. 

Am dat o mână de ajutor de fiecare dată când cineva a avut nevoie, indiferent dacă era vorba de un loc de muncă, suport financiar sau de orice alt tip de susținere”.

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, candidatul notează că în perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018 a obținut 1.222.210 lei din activitatea de director pe operațiuni la MoldCable INC. 

Alte peste 15,3 milioane de lei i-a obținut din înstrăinarea unei cote părți a firmei la care este co-fondator. 

Patron mai declară și ceas al cărui valoare estimată ar fi de 111.421 de lei, primit cadou la ziua sa de naștere din 2018.

În anul 2018, candidatul la funcția de deputat a declarat că și-a procurat un automobil de model Porsche Cayenne, anul fabricării - 2013, care a costat 626.532 de lei.

Alexandrin Patron mai declară un cont bancar deschis la Bank of America, pe care deține 862.421 de lei.

Contactat de Unimedia pentru o reacție privind dosarul în care a fost condamnat, Alexandrin Patron ne-a expediat un video publicat pe o rețea de socializare unde recunoaște că a fost deschis un dosar pe numele său.

„În 2016 am avut parte de un proces de judecată. La baza acestuia a stat un conflict cu persoana cu care locuiam.

 În scurt timp însă autoritățile au respins și închis cazul, întru cât totul s-a rezolvat pe cale amiabilă. 

Am avut de achitat doar cheltuieli de judecată, care au constituit 966 de dolari și subiectul a fost închis”, a declarat Patron, calificând informațiile care au ajuns în spațiul public ca având scop defăimător, în cadrul alegerilor parlamentare.

Acesta mai spune că în curând va publica decizia finală „care confirmă ce am spus anterior și unde scrie negru pe alb - Statul Washington a respins și închis acest caz- Acțiunile date nu sunt altceva decât un atac politic”, a conchis Alexandrin Patron.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter