main logo
1202

Un analist politic explică de ce Năstase a pierdut fotoliul de primar

Andrei Năstase a pierdut pentru că a avut o campanie electorală slabă și nu și-a putut convinge alegătorii de dreapta.

Un analist politic explică de ce Năstase a pierdut fotoliul de primarFoto: protv.md

Pe lângă asta poziția sa a fost slăbită de coaliția dintre Blocul ACUM și PSRM. În schimb, Ion Ceban a fost mai convingător, explică analistul politic, Veceslav Berbeca, transmite Știri.md cu referire la protv.md

Dacă în 2018 Andrei Năstase a acumulat 52,57 la sută dintre voturi, iar Ion Ceban 47,43, anul acesta rezultatul s-a răsturnat. Cauzele ar fi mai multe, spune analistul Veaceslav Berbeca.  

Veceslav Berbeca, analist politic: "Una dintre cauze ar fi că există coaliție între blocul ACUM și PSRM, chiar dacă inițial se discuta să fie pe mai puțin timp".

Și dacă toți se așteptau ca voturile candidaților de dreapta din turul întâi să se îndrepte către Andrei Năstase, odată ce aceștia și-au îndemnat electoratul să-l susțină, se pare că acest lucru nu s-a întâmplat.

Veceslav Berbeca, analist politic: "Fiindcă este foarte greu să convingi electoratul să voteze în al doilea tur pentru candidatul de dreapta în timp ce în primul tur l-ai criticat, l-ai făcut cu ou și oțet".

Campania electorală și dezbaterile și-au spus cuvântul de această dată. Ceban a fost mult mai prezent și mai convingător, susține Veceslav Berbeca.

Veceslav Berbeca, analist politic: "Andrei Năstase a vorbit mai puțin de problemele ce țin de oraș și mai puțin a vorbit despre soluții concrete".

Analistul susține că și activitatea lui Năstase în calitate de Ministru de Interne s-a lăsat cu mai multe critici negative, și aceasta, nu ultimul rând, a avut de jucat un rol.

Veceslav Berbeca, analist politic: "Și dacă nu reușești să demonstrezi că meriți să fii votat, atunci cei care te-ar fi votat nu au ieșit la vot".

Ion Ceban ar fi reușit poate să-i convingă pe mulți dintre alegători și prin faptul că a comunicat în campanie că este mai detașat de partidul său, spune Berbeca.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării