main logo
1062

Ultimatum la CSM: Sandu așteaptă demisii în sistemul judecătoresc

Consiliul Superior al Magistraturii are la dispoziție două săptămâni pentru a analiza deciziile abuzive care au fost luate de judecători în ultima perioadă și a începe să-i penalizeze pe magistrații care se fac vinovați de abuzuri.

Ultimatum la CSM: Sandu așteaptă demisii în sistemul judecătorescFoto: tv8.md

Ultimatumul a fost înaintat astăzi de prim-ministra Maia Sandu, care a ținut un discurs la începutul ședinței CSM, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

„Trebuie să începeți adevărata curățare în sistemul judecătoresc. Asta înseamnă că cei care au luat decizii incorecte să plece. Vrem judecători onești care au curajul și atitudinea să aplice legea. Până acum acest lucru nu s-a întâmplat. O sa-mi spuneți că au fost presiuni politice, dar acesta nu este un argument. Cu tot respectul, dacă lucrurile nu se vor schimba în două săptămâni, atunci o să căutăm o soluție prin Parlament”, i-a atenționat Maia Sandu pe membrii CSM.

Prim-ministra le-a amintit magistraților că lipsa progreuluis în reforma justiției și combaterea corupției este împiedimentul principal din cauza căruia R. Moldova nu poate să obțină asistență financiară din partea Uniunii Europene.

„Au fost luate în trecut o sumedenie de decizii abuzive și nu am văzut o reacție a CSM. Acești oameni,  care au luat astfel de decizii ilegale trebuie să fie eliminați din sistem. Schimbarea se va face oricum. CSM trebuie să decidă dacă vor să fie parte a acestei schimbări sau să rămână în afară. Toată țara strigă justiției, iar CSM se face că plouă”, a spus Maia Sandu.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a lipsit de la ședința de azi. „S-ar fi speriat, nu știu care este motivul”, a comentat Maia Sandu.

Conducerea Guvernului  a anunțat cu doar o oră înainte de ședința CSM că Maia Sandu va veni la întrunirea magistraților. „Am avut situații când CSM și-a anulat cu o oră înainte ședința și am vrut să nu se întâmple asta”, a motivat șefa Executivului.

Maia Sandu le-a adresat un mesaj și judecătorilor care activează corect, dându-le asigurări că au tot sprijinul noii guvernări și vor fi protejați, dacă vor anunța abuzurile care se produc în sistem.

„Judecătorilor corecți le spun că au în persoana mea cel mai mare sprijin pentru activitatea lor independentă. Atunci când sunt presiuni din afară, să ne contacteze și o să luăm măsuri”, promite Maia Sandu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării