main logo
425

Ulianovschi: Moldova pledează pentru retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul său

Republica Moldova pledează consecvent pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul său, precum și pentru transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Ulianovschi: Moldova pledează pentru retragerea completă a trupelor ruse

Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul Reuniunii ministeriale anuale a OSCE, care s-a desfășurat în aceste zile la Milano, Italia, transmite Știri.md.

În opinia Ministrului Tudor Ulianovschi acestea și alte măsuri de întărire a încrederii și de sprijinire a populației contribuie efectiv la apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului și la crearea unei atmosfere propice pentru soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean.

În context, Tudor Ulianovschi a invocat rezoluţia Adunării Generale a ONU „Cu privire la retragerea completă și necondiționată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, atrăgând, în particular, atenţia asupra pericolelor serioase de natură umanitară şi ecologică pe care le comportă stocurile de muniții de la Cobasna.

Șeful diplomației moldovenești a ţinut să mulţumească celor 57 de state participante pentru sprijinul acordat în adoptarea declaraţiei cu privire la procesul de negocieri în formatul “5+2”.

Într-un context mai larg, Ministrul Tudor Ulianovschi a pledat pentru intensificarea eforturilor privind reglementarea conflictelor din arealul GUAM, subliniind importanţa respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor în cadrul frontierelor lor recunoscute pe plan internaţional. 

„Incidentul naval ruso-ucrainean, care s-a produs recent în strâmtoarea Kerci ne demonstrează odată, în plus, cât de fragilă este pacea și securitatea în această zonă geografică în care este situata și țara mea”, a ținut să concretizeze Ministrul Tudor Ulianovschi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării