main logo
219

UE vrea de la partenerii estici rezultate în domeniul administrației publice

Uniunea Europeană îi doreşte Parteneriatului Estic un viitor de succes, dar aşteaptă ca Azerbaidjanul, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina să obţină rezultate mai bune în reformele în domeniul administraţiei publice, luptei împotriva corupţiei şi statului de drept.

UE vrea de la partenerii estici rezultate în domeniul administrațieiUE vrea de la partenerii estici rezultate în domeniul administrației

O declaraţie în acest sens a făcut în ajun Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Securitate, Federica Mogherini, în cadrul unei conferinţe de presă în urma reuniunii Consiliului miniştrilor afacerilor externe al Uniunii Europene la Luxemburg, transmite Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la presa străină, ea a confirmat că oficial nu este vorba despre perspectiva de aderare a ţărilor Parteneriatului Estic în UE, însă UE trebuie să se gândească cum să menţină motivaţia lor de a merge mai departe pe calea integrării europene şi de a continua reformele.

"Fiecare dintre aceste ţări merge pe drumul său, dar ele se străduiesc să se apropie de Uniunea Europeană. Vom depune eforturi pentru ca această dorinţă să aibă acelaşi entuziasm din partea UE, în special în luna mai, când vom sărbători cea de-a 10-a aniversare a relaţiilor noastre", a spus Mogherini.

Potrivit ei, în ultimii 4-5 ani, în cadrul acestei iniţiative a fost atins un progres imens în multe domenii - de la liberalizarea vizelor până la dezvoltarea contactelor între oameni, în comerţ, în economie şi investiţii.

"Însă este evident că trebuie de făcut mai multe, în special în domeniul administraţiei publice, în lupta împotriva corupţiei şi domeniul statului de drept. Noi intenţionăm să facem acest lucru în parteneriat cu prietenii noştri din Est", a declarat Înaltul Reprezentant al UE.

Bruxellesul consideră că una dintre cele mai mari istorii de succes ale Parteneriatului Estic este susţinerea antreprenorilor mici şi mijlocii. De această susţinere au beneficiat 9500 de întreprinderi, fiind create aproximativ 30000 de locuri de muncă. Un alt exemplu este planul de acţiuni pentru investiţii în infrastructura celor şase ţări, în valoare de aproape 13 mlrd. de euro. Uniunea Europeană a combinat proiectele pentru Parteneriatul Estic în 20 de obiective până în anul 2020.

Mogherini a subliniat că, în cadrul evenimentelor prilejuite de cea de-a 10-a aniversare a Parteneriatului Estic, statele membre UE şi cele şase ţări participante la iniţiativă vor trebui nu numai să facă bilanţuri, ci şi să privească în viitor. Formatul privind viitoarele relaţii cu fiecare dintre aceste ţări va fi discutat aparte între toate statele membre ale UE.

"Dacă să fim realişti, subiectul relaţiilor cu partenerii din est ar trebui examinat în legătură, de exemplu, cu problema intrării Ţărilor Balcanice în UE. Este necesar să rezolvăm aceste probleme pe rând. Dar deja acum vedem momente pozitive: liberalizarea vizelor, relaţii comerciale strânse, creşterea exporturilor, schimburi de studenţi, proiecte de infrastructură, dezvoltarea societăţii civile şi a mass-media în aceste ţări partenere", a subliniat Înaltul Reprezentant al UE.

Pe 13 mai, la Bruxelles va avea loc reuniunea miniştrilor de externe ai UE şi ai celor şase ţări vecine. Totodată, conducerea UE intenţionează să se întâlnească cu preşedinţii sau prim-miniştrii acestor ţări.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării