main logo
738

UE: Orice presiune politică asupra Curții Constituționale e inadmisibilă

Parlamentul European susţine că orice presiune politică asupra Curţii Constituţionale (CC) a RM este inadmisibilă.

UE: Orice presiune politică asupra Curții Constituționale e inadmisibilăFoto: tscnet.eu

Potrivit Infotag, despre aceasta se spune în răspunsul instituţiei europene la adresarea preşedintelui CC, Domnica Manole, din 7 mai, care a comunicat că se fac pr4esiuni asupra judecătorilor. Parlamentul European menţionează că "CC are o importanţă fundamentală pentru sistemul legal şi politic din Moldova", transmite Știri.md.

"Pentru a păstra principiile de bază ale preeminenţei dreptului şi ale separaţiei puterilor în stat şi pentru a i se asigura imparţialitatea, Curtea Constituţională trebuie să nu fie afectată de ingerinţele politice, de presiuni şi de intimidări", se spune în scrisoare.

Parlamentul European consideră că Moldova trebuie să "asigure un progres considerabil în procesele de reformă a justiţiei şi a economiei, în conformitate cu principiul preeminenţei dreptului şi cu standardele democratice, şi să fie asigurat pluralismul media".

"Reforma justiţiei a fost mereu un domeniu-cheie de pe Agenda de Asociere RM-UE. În particular, articolul 4 din Acord prevede că ambele părţi vor dezvolta, vor consolida şi vor spori stabilitatea şi efectivitatea instituţiilor democratice şi a preeminenţei dreptului în Moldova.

De aceea, Parlamentul European va continua să monitorizeze atent evoluţiile din acest domeniu", se spune în răspunsul instituţiei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării