main logo
401

UE: Moldova a avansat hotărât în realizarea reformelor cheie

Potrivit raportului privind etapa de implementare a Acordului de Asociere- RM-UE, Moldova „a avansat hotărât în realizarea reformelor cheie în vederea abordării standardelor democratice deteriorate” din țară.

UE: Moldova a avansat hotărât în realizarea reformelor cheieFoto: trm.md

Raportul va fi luat în considerare la Consiliul anual de asociere UE-Moldova, care va avea loc la Bruxelles la 30 septembrie 2019, anunță Comisia Europeană, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

Comisia Europeană trasmită că noul Guvern de la Chișinău „ a adoptat o serie de programe axate pe cele mai urgente reforme și a luat măsuri semnificative, în special referitoare la cadrul electoral, în lupta împotriva corupției și în depolitizarea instituțiilor statului. Ca răspuns, Comisia a reluat asistența de sprijin bugetar și a semnat trei acorduri de finanțare cruciale, în valoare totală de circa 55 de milioane euro”.

Raportul, publicat astăzi, arată că „în timp ce reformele din sectorul economic și bancar au avansat pe parcursul anului 2018, reformele structurale fundamentale ale sistemului judiciar, lupta împotriva corupției, urmărirea penală privind frauda bancară din 2014 și asigurarea pluralității mass-media au rămas în urmă”.

„Noul Guvern al Moldovei a inițiat un plan de reformă important pentru consolidarea democrației și a statului de drept în țară. Ne așteptăm ca autoritățile să își îndeplinească angajamentele asumate și să pună în aplicare ambițiosul Acord UE-Moldova, în beneficiul cetățenilor noștri. În calitate de UE, suntem pregătiți să continuăm să însoțim și să susținem această lucrare, pentru că prețuim mult prietenia noastră ”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

„În iulie 2019 am reluat deja plățile de sprijin bugetar; de asemenea, am semnat cu Guvernul acorduri de finanțare a dezvoltării locale durabile și a statului de drept, care vor permite implementarea de programe care să aducă rezultate concrete pentru oamenii din Moldova. Suntem pregătiți să intensificăm în continuare sprijinul și sfaturile noastre financiare, ca răspuns la agenda robustă de reformă a Guvernului. Toate acestea sunt semne clare ale aprecierii noastre pentru pașii deja făcuți și o încurajare a autorităților de a continua pe calea lor de reformă ambițioasă”, este de părere și comisarul european Johannes Hahn.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării