main logo
946

Turul II de alegeri: Într-un sat din Dubăsari s-a modificat lista candidaților

Comisia Electorală Centrală (CEC) a dispus, pentru perioada 10-12 noiembrie 2023, renumărarea buletinelor de vot la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 în 18 circumscripții electorale.

Alegeri locale: Lista candidaților, modificată într-un sat din Dubăsaripoză simbol

Astfel, în satul Pîrîta din raionul Dubăsari, cu trei zile înainte de turul II, care se va desfășura duminică, 19 noiembrie 2023, a fost modificată lista candidaților pentru funcția de primar. În locul candidatului PSRM, va apărea în buletinul de vot candidatul PAS care fusese exclus în urma tragerii la sorț, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

În context, Promo-LEX a observat 57 de proceduri de renumărare a buletinelor de vot pentru diferite funcții elective alese în cadrul alegerilor locale generale. Observatorii au monitorizat gradul de respectare a prevederilor normative de către membrii de birou în timpul renumărării, acestea fiind reflectate în tabelul nr. 1.

„Cantitativ, atragem atenția că în peste 42% din cazuri nu au fost verificate listele electorale. De asemenea, în circa 25% din situații observate, chiar și la renumărare nu a fost respectată prescripția ca doar un membru BESV să prezente buletinele de vot tuturor participanților. Observatorului care a monitorizat renumărarea la SV 9/4 Călărași, Călărași nu i-au fost eliberate copiile autentificate a actelor solicitate. Observatorul a făcut doar poze, iar refuzul eliberării copiilor a fost motivat prin faptul că CECE nu avea mai multe exemplare de procese-verbale iar copiator în incinta consiliului nu este”, scrie în raportul Misiunii.

În ceea ce privește rezultatele renumărării, Promo-LEX menționează că, în privința rezultatelor per concurenți, abateri substanțiale nu au fost observate.

„Valori relativ mai mari au fost identificate doar în două situații cu privire la renumărarea buletinelor de vot pentru consiliile locale de nivelul unu – orașul Călărași și comuna Mileștii Mici (Ialoveni). În aceste cazuri este vorba despre diferențe de circa 17 voturi pentru concurenții PDCM și PSDE, fără a fi însă afectată repartizarea mandatelor. În același timp, în anumite situații, în special privind funcția de primar, diferențele identificate, fie și neesențiale, au fost în măsură să influențeze anumite poziționări. De exemplu, în cazul CECE I Pîrîta (15/10), în urma renumărării nu a mai fost necesar de desfășurat tragerea la sorți dintre candidații de pe locul doi, fiind obținută o departajarea de două voturi între aceștia”, au explicat experții.

Din fericire, rezultatele finale de la Pîrîta au fost obținute înainte de tipărirea buletinelor de vot, ceea ce înseamnă că nu a fost nevoie de retipărirea lor. Respectiv, pentru funcția de primar se va lupta Iurie Soltan de la Partidul „Mișcarea Respect Moldova”, care a mai deținut mandatul candidând anterior din partea PSRM, și Viorica Verlan de la PAS, în loc de Andrian Gherlac de la PSRM.

Reiterăm că duminică, 19 noiembrie 2023, va fi organizat turul II al alegerilor locale generale în 273 de localități ale republicii.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării