8 iul, 2019 15:04
1 076
0
Turci extrădați din Moldova: Comisia Securitate a primit raportul de la SIS
8 iul, 2019 15:04
1 076
0

Comisia parlamentară Securitate, Apărare și Ordine Publică a primit de la Serviciul Informații și Securitate raportul despre extrădarea profesorilor turci promis de noul director al SIS, Alexandru Esaulenco, care a inițiat o anchetă în acest caz imediat ce a venit în funcție.

Colaj: Știri.md

Președintele Comisiei Securitate, Chiril Moțpan, a declarat pentru TV8.md că Esaulenco și-a onorat promisiunea și a trimis rezultatele anchetei la Parlament, dar acestea nu vor fi făcute publice deocamdată, transmite Știri.md

„Am primit raportul încă vineri. Se află la mine pe masă, îl citesc, îl analizez, dar când o să fie momentul potrivit, când o să fim gata, o să informăm pe larg ce reprezintă acest raport”, a spus Moțpan.

Întrebat când ar putea și cetățenii să afle despre rezultatele anchetei SIS, Chiril Moțpan a spus  că acest lucru nu va fi posibil în următoarele zile.

„De aceea și am cerut domnului director să ne informeze să putem noi lua atitudine și să informăm cetățenii despre acest subiect. O să fac din numele comisiei un anunț privind rezultatele anchetei. O informație mai amplă ar putea fi prezentată după 24 iulie, dar nu pot intra în detalii”, a precizat președintele Comisiei Securitate din Parlament.

Amintim că, pe 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală.

Republica Moldova a fost condamnată recent la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în acest caz. Judecătorii CtEDO au stabili că extrădarea s-a făcut cu încălcări și a dictat achitarea a 125 mii de euro drept despăgubiri morale pentru cinci cetățeni turci care au fost extrădați în 2018.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter