main logo
1205

Țurcanu: Sistemul va încerca să se salveze de eventuale sancțiuni

Odată cu reformele și curățarea pe care le anunță actuala putere de la Chișinău, sistemul va încerca să se adapteze la noile condiții politice, să se muleze pe forma acestei guvernări pentru a încerca să se salveze de eventuale sancțiuni.

Țurcanu: Sistemul va încerca să se salveze de eventuale sancțiuni

De această părere este analistul politic, Vlad Țurcanu, care a mai declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău că Partidul Acțiune și Solidaritate nu trebuie doar să fie bine intenționat, ci trebuie să acționeze foarte ferm, transmite Știri.md cu referire la radiochisinau.md.

Domnule Țurcanu, Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS), care deține majoritatea parlamentară, a anunțat mai multe schimbări și demisii în instituții importante. Credeți că aceste acțiuni anunțate vor reuși să „curețe sistemul”, așa cum au promis?

PAS nu are alternativă, pentru că după toate așteptările care există la nivelul populației, acțiunile trebuie să fie drastice. PAS nu poate fi pur și simplu bine intenționat, trebuie să intre în adâncul instituțiilor care sunt capturate.

Dacă nu fac asta, în primul rând se ratează o oportunitate fără precedent și nu cred că va mai exista un moment prielnic politic de asemenea anvergură, pe care l-au obținut cei de la PAS și toată societatea în ansamblul său.

După acestea, se știe că numai pe bază de principialitate se poate realiza ceva, se poate transforma, se poate reforma sistemul.

Nu în ultimul rând, Occidentul care ne privește și vrea să ne ajute, are nevoie, pentru a ne ajuta, de acțiuni ferme aici, în interiorul Republicii Moldova.

Ca să ne asigurăm de prietenia și susținerea celor de peste hotare, bine intenționați, mă refer la partenerii noștri tradiționali, trebuie ca aici, în Republica Moldova, să dăm dovadă de fermitate, dar în primul rând acest lucru îl așteaptă alegătorii.

Nu cred că în alte condiții, cetățenii ar fi votat pentru un partid cu vederi pro-europene în proporție atât de mare. E o situație unică, în care toate partidele s-au compromis și PAS a intervenit ca o alternativă salvatoare.

Jumătățile de măsură aici nu-și au rostul și eu cred că atât președintele Maia Sandu, cât și fruntașii de la PAS înțeleg miza jocului.

Susținerea din partea populației este covârșitoare, trebuie doar ca ei să-și ia misiunea în serios și să intervină. Nu va fi simplu, pentru că trebuie proceduri clare, dar niște politicieni trebuie să riște.

Dacă se prevalează de procedurile greoaie care guvernează instituțiile nu vor face nimic, trebuie să imagineze alte proceduri, să riște, să meargă la limita legislației câteodată, pentru că oamenii aceștia din sistem vor încerca să se opună, să-și apere posesiunile obținute pe căi ilicite, în principiu, până acum și așteaptă acum să treacă furtuna.

PAS nu trebuie să permită să existe un asemenea reviriment al sistemului de acum înainte.

Vorbind despre sistem, vedem în aceste zile mai multe acțiuni ale Procuraturii Generale, de exemplu, care anunță despre mai multe rețineri în anumite dosare mai mult sau mai puțin de rezonanță. Ce reprezintă aceste acțiuni ale Procuraturii: acțiuni de fațadă sau o declarație a faptului că sunt de acord cu schimbările anunțate?

Ce spun cei de la procuratură, dar asta nu sună bine, este că a dispărut presiunea politică și ei își pot face meseria.

Niște procurori adevărați trebuie să funcționeze în orice condiții, pentru asta au fost instruiți și antrenați ca să-și asume riscurile care intervin, pentru că aceasta a fost dorința lor – să slujească societății.

Acum, bineînțeles, procuratura va încerca să arate că poate livra societății dosare de rezonanță. E important ca oamenii care au secătuit acest teritoriu de resurse să compară în fața instanței cu ajutorul procurorilor.

În același timp, trebuie să înțelegem că sistemul va încerca să se adapteze la noile condiții politice, să se muleze pe forma acestei guvernări pentru a încerca să se salveze de la eventuale sancțiuni. Anumite instituții s-ar putea să dispară, ar putea să fie desființate.

Dar când se va veni cu anumite dosare pe tavă în fața PAS, aceasta nu va fi schimbare, pentru că schimbarea ar trebui să se producă în instituții și la nivel de mentalitate, asta ia timp. 

Pe nimeni nu ar trebui să înșele acest activism de care dau dovadă acum niște procurori, pentru ca noi să începem dintr-o dată să credem mai bine despre ei. Noi știm foarte bine ce au făcut procurorii până acum, și mulți judecători, și anume că s-au încadrat și ei în ceea ce numim elite corupte.

Au sprijinit un grupuscul de oameni, care  s-au îmbogățit peste măsură, în timp ce marea majoritate a populației a suferit. Acum trebuie să vină nota de plată și ea trebuie să vină ca să existe în societate senzația că lucrurile se îndreaptă.

Domnule Țurcanu, credeți că funcționarii corupți, care au  experiența de a se tot adapta guvernărilor care s-au perindat în Republica Moldova, vor avea șanse de a se eschiva de la această curățare a corupților din sistem?

Bineînțeles că vor rămâne unii, unii vor reuși să-și mențină funcțiile. Nu se va produce schimbarea dintr-odată, să nu fim atât de naivi încât să credem că lucrurile pot fi îmbunătățite în câteva luni sau în câțiva ani. Dar deciziile structurale, de bază, trebuie luate acum.

Astfel, încât pe modelele care vor fi imaginate acum, să se găsească persoane care să se potrivească profilului. Și vorbim aici în primul rând despre competență și integritate.

Bineînțeles că e nevoie și de oameni care să înțeleagă spiritul acestor schimbări, să înțeleagă că nu există alternativă pentru Republica Moldova decât integrarea europeană și apropierea de România.

După un asemenea profil vor fi căutați și aduși oameni în sistem. În același timp, ar trebui să înțelegem că nu numai instituțiile publice reprezintă o problemă, și mediul de afaceri este profund corupt, primăriile orbecăiesc neștiind care e substanța lor, cum trebuie să interacționeze cu populația.

Sunt multe zone în care activitatea este deficitară și în care lucrurile trebuie îndreptate. Și aici e important să înțelegem că nu trebuie să așteptăm mană din cer, ca PAS să livreze rezultate și noi să stăm pe margine și să-i aplaudăm sau să-i huiduim.

E nevoie de o coparticipare a tuturor cetățenilor, care să prefacă în bine această societate, e nevoie ca toată lumea să pună umărul, ca să avem și noi satisfacția unei societăți care se mișcă în direcția corectă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării