main logo
3913

Țurcanu: Dacă Partidul Șor va fi declarat ilegal, vom deschide altele

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, susține că, în cazul în care Partidul Șor va fi scos în afara legii, atunci reprezentanții formațiunii politice „vor deschide câte două partide noi pe zi”.

Țurcanu: Dacă Partidul Șor va fi declarat ilegal, vom deschide alteleFoto: Fb.com/Partidul ȘOR

Declarațiile au fost făcute pe 19 iunie, în timp ce simpatizanții Partidului Șor protestează în fața sediului Curții Constituționale a Moldovei (CCM), transmite Știri.md cu referire la NewsMaker.

„Inevitabil victoria ne aparține. Însă, în cazul în care Curtea Constituțională, sub presiuni, va recunoaște Partidul Șor drept ilegal, atunci vom deschide câte două partide noi pe zi. Problema nu este în ștampile, ci în oameni”, a spus Țurcanu.

Potrivit lui Țurcanu, alegerile din Găgăuzia „au arătat că doar Partidul Șor a crescut pe planul politic”.

„Dacă vor declara partidul neconstituțional, încă 10% din alegători vor vota pentru noi”, a adăugat Țurcanu.

În aceste momente, simpatizanții Partidului Șor protestează în fața sediului Curții Constituționale a Moldovei (CCM), în timp ce așteaptă decizia cu privire la cererea Guvernului privind declararea formațiunii politice, condusă de Ilan Șor, în afara legii.

Proiectul Hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului Șor a fost aprobat pe 9 noiembrie 2022 de Cabinetul de miniștri condus de fostul premier Natalia Gavrilița. Câteva zile mai târziu, Curtea Constituțională a declarat că a purces la examinarea sesizării.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, menționa că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până atunci, formațiunea politică ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

În replică, Șor a declarat că interzicerea formațiunii ar însemna „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru Partidul Șor, precum şi un „atentat la pluralismul de opinie”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării