main logo
408

Tulbure: Guvernarea actuală este a unităţii naţionale în Moldova

Guvernarea actuală a Moldovei este guvernarea unităţii naţionale, la putere se află o coaliţie în care lucrează împreună forţele de dreapta şi de stânga, consideră analistul politic Alexei Tulbure.

Tulbure: Guvernarea actuală este a unităţii naţionale în MoldovaFoto: infotag.md

Solicitat de reporterul agenţiei Infotag să comenteze primele 100 de zile ale activităţii noii guvernări, el a spus că printre obiectivele şi sarcinile politice ale autorităţilor se numără renunţarea la geopolitică, păstrarea unităţii şi restabilirea democraţiei şi a statului de drept, care nu se poate să nu fie susţinute, transmite Știri.md

Tulbure consideră că, pentru următoarele decenii, aceasta este cea mai bună combinaţie politică pentru guvernele de coaliţie din Moldova.

"Pentru mine, evident că problemele Guvernului Maiei Sandu ţin de reforma justiţiei, numirile nereuşite, greşelile tactice în negocierile cu FMI şi încetineala în investigarea mai multor infracţiuni. E vorba în primul rând de furtul miliardului, precum şi restabilirea statului de drept. Dar toate acestea nu sunt o consecinţă a rea-voinţei intenţionate a noii guvernări. Greşelile şi tergiversările se explică prin lipsa de experienţă şi de cadre pregătite, precum şi prin dorinţa de a nu face greşeli şi mai mari, ci de a face totul bine", susţine expertul.

El a remarcat că "din partea instituţiilor statului, pline de oamenii lui Vlad Plahotniuc, se admit sabotaje şi acţiuni de subminare a eforturilor Guvernului, care vizează demafiotizarea".

"Totul decurge greu, nu chiar aşa după cum mulţi îşi imaginau, dar există avansare pe direcţia cea bună. E vorba de restabilirea statului de drept, a democraţiei, a instituţiilor funcţionale independente ale puterii. Dacă vor fi progrese în această direcţie, există şansa de a înregistra succese atât în economie, cât şi în protecţia socială. Acest lucru nu anulează numeroasele întrebări privind educaţia, sănătatea, infrastructura, energia şi organizarea muncii. Dar să ceri răspunsuri la acestea după trei luni de guvernare este cam prematur", a spus politologul.

El concluzionează că "au trecut 100 de zile extrem de dificile, dar acesta nu este un eşec, ci o avansare lentă a ţării pe direcţia cea bună".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării