main logo
374

Tudor Ulianovschi consideră că Moldova şi India pot coopera în mai multe domenii de interes reciproc

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, consideră că "Moldova şi India pot coopera în mai multe domenii de interes reciproc".

Tudor Ulianovschi consideră că Moldova şi India pot coopera

Despre aceasta el a declarat în cadrul întrevederii cu ministrul Afacerilor Externe al Indiei, Sushma Swaraj, relatează Știri.md cu referire la infotag.

"În dialogul pe care l-am avut cu diverşi oficiali aici în India, am realizat că există mai multe domenii de interes reciproc unde putem avea rezultate semnificative împreună. Rămâne doar să fie stabilite contactele respective dintre instituţiile de profil din ţările noastre, întru demararea noilor proiecte comune", a subliniat şeful diplomaţiei moldoveneşti.

În cadrul întrevederii, ei doi oficiali au abordat întreg spectru al relaţiilor bilaterale moldo-indiene, accentuându-se cooperarea comercial-economică, lansarea procesului de export a produselor moldoveneşti pe piaţa indiană, recunoaşterea certificatelor fitosanitare, dezvoltarea sectorului IT şi a celui farmaceutic, precum şi consolidarea cadrului juridic bilateral şi al colaborării în cadrul organizaţiilor internaţionale. Părţile au manifestat interesul reciproc pentru semnarea în viitorul apropiat a Acordului privind eliminarea regimului de vize pentru deţinătorii paşapoartelor diplomatice şi de serviciu, precum şi a unui Memorandum de colaborare în sectorul IT.

Referitor la decizia autorităţilor moldoveneşti de a deschide o misiune diplomatică în India, ministrul indian de Externe a declarat că "India salută prima vizită a unui şef al diplomaţiei moldoveneşti şi decizia Guvernului Republicii Moldova de a deschide o reprezentanţă diplomatică la New Delhi". 

"Suntem disponibili pentru acordarea sprijinului necesar pentru realizarea acestui obiectiv", a spus ea.

În altă ordine de idei, ministrul Tudor Ulianovschi a exprimat gratitudinea pentru oferirea constantă de către Guvernul Indiei a burselor de instruire pentru funcţionarii publici din Moldova, inclusiv pentru diplomaţii moldoveni. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a adresat omologului său indian felicitări cu ocazia marcării pe 15 august a Zilei Independenţei Republicii India, adresându-i şi invitaţia de a efectua o vizită de răspuns la Chişinău.

În ajun, Tudor Ulianovschi a vizitat Muzeul Naţional Gandhi din New Delhi. Muzeul a fost deschis iniţial în oraşul Mumbai în anul 1948, în scurt timp de la asasinarea liderului indian, iar în 1961 a fost transferat la New Delhi şi conţine materiale istorice legate de viaţa şi activitatea lui Mahatma Gandhi, fiind un loc de promovare a politicilor şi mesajelor de non violenţă şi pace. La finalul vizitei la muzeu, Ulianovschi a făcut o însemnare în cartea de oaspeţi: "Vă mulţumesc pentru onoarea şi oportunitatea de deveni un om şi un lider mai bun. Sunt mândru să fiu un admirator al marelui Mahatma Gandhi".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării