16 septembrie, 14:16
284
0
Tudor Ulianovschi ar putea ocupa funcţia de director general al OMC
16 septembrie, 14:16
284
0

Diplomatul moldovean Tudor Ulianovschi este tot mai aproape de a ocupa funcţia de director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

El se numără printre cei trei candidaţi rămaşi în concurs pentru prestigiosul post. Iniţial, în competiţie erau opt persoane. În ultimele luni, Ulianovschi şi-a prezentat viziunile despre activitatea OMC în cadrul mai multor interviuri oferite inclus postului de televiziune CNN, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

"Cred cu desăvârşire că OMC este o organizaţie absolut necesară şi mai relevantă ca niciodată. Organizaţia joacă şi va juca un rol foarte important pentru a combate impactul negativ al COVID-19 asupra economiei mondiale", a spus Ulianovschi.

În cadrul unui alt interviu, Ulianovschi a declarat că dacă va deveni şef al OMC, se va preocupa, în special, de ţările sărace:

"Trebuie să contribuim la îmbunătăţirea situaţiei economice a populaţiei. Deşi OMC are drept scop să-i ajute pe oameni să iasă din sărăcie, sunt încă numeroase ţări slab dezvoltate care se confruntă cu această problemă".

Diplomatul moldovean este prim-vicepreşedintele celei mai mari companii multinaționale din Canada, responsabil de domeniul energiei regenerabile, iar în perioada 2016-2018, a fost reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lângă OMC și ONU. 

Anterior, în 2017, el a fost ales președinte al Comitetului Balanța de Plăți, fiind primul diplomat moldovean care a deținut o astfel de funcție la Organizația Mondială a Comerțului. 

În perioada în care a deținut funcția de ministru de Externe, a promovat intens ideea retragerii trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul ţării noastre și a reușit să includă subiectul pe agenda Organizației Națiunilor Unite, care, ulterior a adoptat și o rezoluție în acest sens. Moldova este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului din iunie 2001.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter