main logo
847

Trump, către imigranți: SUA sunt pline. Faceți cale întoarsă!

Statele Unite nu mai au capacitatea de a primi migranţi, sunt pline, a declarat preşedintele american, Donald Trump, vineri, în Calexico, un mic oraş din California situat la graniţa cu Mexicul.

Trump, către imigranți: SUA sunt pline. Faceți cale întoarsă!

Imigranţii ilegali "copleşesc sistemul nostru de imigraţie şi aceasta nu mai poate continua", a spus el în timpul unei întâlniri cu ofiţeri de poliţie de la graniţă, înainte de a inspecta o parte din zidul pe care intenţionează să-l ridice între cele două ţări, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

"Sistemul nostru este complet, nu mai putem să vă acceptăm. Ţara noastră este plină". "Aşadar faceţi cale întoarsă", a spus el în acest oraş situat la aproximativ 300 de kilometri sud-est de Los Angeles.

Totodată, Donald Trump a lăudat rezultatele atitudinii sale ferme faţă de vecinul sudic. 

"Mexicul, pentru prima dată în decenii, face arestări semnificative la graniţa de sud, înainte ca migranţii să înceapă lunga călătorie spre Statele Unite", a remarcat preşedintele, adăugând: ''Mexicul se comportă într-un mod absolut fantastic de patru zile. Îi opresc pe toţi".

Totuşi, miliardarul republican a avertizat din nou că ar putea impune tarife pentru autoturismele importate din Mexic în cazul unei inversări a tendinţei.

"Dacă vor continua (să reţină migranţii), totul va fi bine. În caz contrar, vom taxa maşinile cu 25% ", a spus el.

Graniţa rămâne deschisă

Donald Trump menţine presiunea asupra Mexicului, dar a declarat joi că nu va pune deocamdată în aplicare ameninţarea de a închide graniţa. Consecinţele economice ar fi considerabile pentru ambele ţări.

Preşedintele SUA le reproşează mexicanilor că permit migranţilor originari din America Centrală - în principal din Honduras, Guatemala şi El Salvador - să le tranziteze teritoriul pentru a ajunge în Statele Unite.

Din 2015, el reiterează că soluţia la afluxul de migranţi este construirea unui zid de frontieră. Dar se confruntă cu scepticismul Congresului şi a trebuit să declare urgenţa naţională, o procedură excepţională, pentru a obţine miliardele de dolari necesare construcţiei zidului.

În Calexico, în faţa unui tronson deja construit, preşedintele american a lăudat meritele edificiului. "Foarte greu de escaladat. Este un zid foarte frumos, cred că pare fantastic", a afirmat el.

Dar de cealaltă parte a frontierei, în oraşul Mexicali, aproape 200 de oameni au demonstrat sub un balon uriaş, reprezentându-l pe Donald Trump ca un bebeluş ţâfnos care poartă un scutec.

"Opriţi separarea familiilor!". "Dacă construiţi zidul, generaţia mea îl va dărâma", se putea citi pe unele dintre pancartele ţinute de protestatari.

"Aici este o comunitate fără frontiere. Bunăstarea (din Calexico) se bazează pe economia oferită de locuitorii din Mexicali ", a declarat o protestatară în vârstă de 43 de ani, Esther Martinez.

Frontiera dintre prima economie a lumii şi cel de-al treilea său partener comercial este traversată în ambele sensuri în fiecare zi de sute de mii de oameni şi de produse agricole, industriale şi alte bunuri de consum în valoare de 1,7 miliarde de dolari.

De la punerea în aplicare a Acordului de Comerţ Liber Statele Unite-Mexic-Canada în 1994 (renegociat anul trecut, la cererea lui Donald Trump), sectoare întregi ale economiilor acestor trei ţări sunt total interconectate. Mexicul este cea mai mare sursă de produse agricole importate în Statele Unite (2,7 milioane de tone pe an).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării