main logo
2683

Transnistria: Atac terorist eșuat asupra delegației Misiunii OSCE

Un atac terorist se pregătea împotriva delegației OSCE, în data de 14 februarie 2023, în apropiere de Cetatea Tighina, în momentul în care delegația trebuia să se întoarcă la Chișinău.

Transnistria: Atac terorist eșuat asupra delegației Misiunii OSCE

Anunțul a fost făcut de pretinsul procuror-șef al regiunii transnistrene, Anatolii Gurețki, în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de așa-numitul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, transmite Știri.md.

Pe 14 februarie, președintele OSCE, Bujar Osmani, a venit la Tighina pentru negocieri cu președintele Vadim Krasnoselski. Din delegație făceau parte 20 de persoane, printre care reprezentantul special pentru Transnistria, Thomas Harting, și șeful Misiunii OSCE în Moldova, Kelly Kaiderling.

În cadrul conferinței a fost prezentată și metoda prin care se preconiza atacul asupra delegației OSCE. Era vorba de o mașină plină cu explozibili, care urma să fie amplasată în zona Cetății Tighina, unde urmau să aibă loc negocierile între delegația OSCE și cea a Transnistriei.

Persoana care urma să plaseze mașina cu explozibili la locul stabilit și să o părăsească este Veaceslav Chisnicean. Acesta ar fi fost plătit de curatori pentru a realiza acțiunea.

La început, atacul a fost planificat să fie efectuat chiar înainte de începerea negocierilor, însă Chisnicean a fost împiedicat de serviciile speciale transnistrene, care erau responsabile de securitate. Atunci curatorii au convenit asupra unui nou plan pentru Chisnicean - să submineze delegația OSCE la plecarea acesteia la Chișinău.

Gurețki: „În ambele cazuri, Chisnicean și-a abandonat planul. El a înțeles că în aceste condiții nu va putea să comită un atac terorist fără a se pune în pericol.”

La conferința de presă a fost prezentat un videoclip filmat de Chisnicean dintr-un troleibuz în momentul în care delegația OSCE a intrat cu mașina pe teritoriul cetății.

„Care e problema? Doi sau trei „ofițeri OSCE” ar fi murit”, a spus Chisnicean despre pregătirea atacului.

Atacul terorist a eșuat. Așa-zisele autorități transnistrene acuză Kievul de implicare în pregătirea atacului.

Cum a fost reținut Chisnicean

Chisnicean a instalat o cameră pe acoperișul unei clădiri înalte de lângă clădirea administrativă. În timpul instalării a observat ofițerii de informații, a încercat să evadeze, însă a fost reținut. În timpul controlului, în apartamentul său au fost găsite obiecte care indicau pregătirea unui atac terorist.

Bărbatul avea pe telefon un videoclip cu delegația OSCE. În timpul interogatoriilor, el a spus că delegația OSCE a fost scopul principal.

Procurorul Gurețki a spus că cuvintele lui Chisnicean au confirmat alte fapte din cadrul anchetei.

Locul orientativ unde ar fi trebuit să stea mașina plină cu explozibili.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării