main logo
2695

Traian Băsescu și-ar putea restabili cetățenia Republicii Moldova

Membrii și simpatizanții Partidului Mișcarea Populară din Republica Moldova (PMP) au semnat o petiție adresată Maiei Sandu pentru redobândirea cetățeniei moldovenești a lui Traian Băsescu.

Traian Băsescu și-ar putea restabili cetățenia Republicii MoldovaFoto: Moldova 1

Șeful de cabinet al președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, a transmis că e necesară o solicitare oficială către administrația prezidențială, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Traian Băsescu a obținut cetățenia Republicii Moldova prin decretul președintelui moldovean Nicolae Timofti, în 2016, dar un an mai târziu i-a fost retrasă de Igor Dodon, care câștigase alegerile prezidențiale.

Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, PMP apreciază rolul pe care l-a avut președintele Traian Băsescu la redobândirea cetățeniei române pentru urmașii basarabenilor născuți în România interbelică și la finanțările nerambursabile oferite de Guvernul de la București. Pentru aceste merite, Traian Băsescu ar trebui să primească înapoi cetățenia moldovenească pe care i-a retras-o Igor Dodon, consideră membrii și simpatizanții PMP. În același timp, ei au transmis că susțin referendumul pro-aderare.

Șeful de cabinet de la administrația prezidențială, Adrian Băluțel, a comunicat că nu există o solicitare oficială, iar pentru redobândire ar fi nevoie ca Traian Băsescu să-i ceară acest lucru Maiei Sandu.

Traian Băsescu a contestat retragerea cetățeniei, decisă de Igor Dodon, pentru că ar fi fost o hotărâre arbitrară contrară Constituției. Totuși, în 2018, Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel au respins cererea avocaților fostului președinte român. Cu toate acestea, soția lui Traian Băsescu, Maria, deține în continuare cetățenia moldovenească.

Traian Băsescu a fost președinte al României în perioada 2004-2014 și a fost ales europarlamentar în 2019. Mandatul său expiră în iunie când au loc alegerile europene, dar el a anunțat că nu candidează. PMP face parte din Alianța Dreapta Unită împreună cu USR și Forța Dreptei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării