main logo
2295

Traian Băsescu: Drumul Moldovei spre UE e mult prea lung

„Drumul european al R. Moldova este mult prea lung, iar țara are probleme majore ce vizează securitatea.”

Traian Băsescu: Drumul Moldovei spre UE e mult prea lung

Declarațiile au fost făcute de către fostul președinte al României, Traian Băsescu, aflat la expoziția fotografică din holul Parlamentului European, dedicată Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Băsescu susține că Republica Moldova are probleme majore din trei puncte de vedere ce vizează securitatea, iar unica soluție propusă este „întregirea țării, pentru că România are resurse să tracteze Moldova către UE”.

„Este un drum greu, un drum care poate să se sfârșească cu incertitudini, pentru că este un drum de 20 de ani, atât i-a trebuit României ca să ajungă în UE. Unde vom fi în această regiune peste 20 de ani, care este nivelul de securitate al R. Moldova azi, care este nivelul de securitate a energetică al R. Moldova azi, care este nivelul de securitate economică azi al R. Moldova? 

Iar eu v-o spun deschis: R. Moldova are probleme majore din toate cele trei puncte de vedere ce vizează securitatea. Va ajunge la capătul drumului peste 20 de ani așa cum este, greu de spus, dacă vrem să fim realiști atunci poate a venit timpul să ne gândim la întregirea țării, pentru că România are resurse să tracteze Moldova către UE, într-un format care să readucă la realitatea istorică ceea ce s-a întâmplat în 1918, până la urmă au fost niște politicieni care au făcut-o și eu cred că asta e soluția”, a declarat Băsescu. 

Totodată, ex-președintele României susține că a discutat despre această problemă inclusiv cu Vladimir Voronin, când liderul comuniștilor se afla la conducerea Republicii Moldova și i-a explicat despre necesitatea unirii.

„Nu vreau să suport pe nimeni azi, dar nici nu vreau să pierd ocazia de a vă spune cinstit ce am gândit 10 ani, cât am fost președinte sau ce i-am spus lui Voronin în discuțiile noastre sau ce le-am spus tuturor politicienilor din R. Moldova: Refacerea unității țării este soluția corectă, așa cum Germania a făcut-o, nu văd de ce nu ar face și România cu Moldova.

Reunificarea țării va fi soluția, când ambii politicieni de pe ambele maluri vor avea curajul. Le place, nu le place, asta e soluția... Oamenii politici responsabili de viitorul ambelor țări trebuie să se gândească la un proiect de unificare, mai ales cât suportul pentru un astfel de proiect a crescut foarte mult. Cetățenilor moldoveni nu o să le fie mai rău într-o Românie reunificată decât în Moldova acum. Iar perspectivele României sunt mai solide”, a mai precizat Băsescu.

Ținând cont de situația actuală din Republica Moldova, îndeosebi de criza energetică cu care se confruntă, soluția propusă de Băsescu ar fi, de asemenea, unirea cu România.

„România este soluția pentru criza energetică pentru moment. Cândva își va construi termocentrale și R. Moldova. Deocamdată, e cu infrastructura energetică lăsată de URSS și e dependentă de tranzitul prin Ungaria și de Transnistria. Nu avem ce-i face. E bine că s-a făcut gazoductul până la Chișinău, fiind unul din proiectele la care am ținut foarte mult și e bine că foarte mulți dintre moldoveni sunt în Europa, unde nu e frig”, a declarat fostul președinte al României. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării