329
1
Tomac, scrisoare deschisă către Dăncilă: Nu omorâți presa română din R. Moldova
329
1

Liderul PMP, Eugen Tomac, i-a adresat premierului României Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care îi transmite că mass-media de limba română din Republica Moldova este „în moarte clinică din cauza reducerii substanţiale a finanţării acordate de statul român”.

Foto: cotidianul.ro

Aceasta, în contextul în care vineri, 31 mai, ziarul Timpul a publicat ultimul număr din cauza că a rămas fără finanțare din partea Guvernului României, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Iată întreaga scrisoare a lui Eugen Tomac:

„Nu omorâți presa de limbă română din R. Moldova!

Stimată doamnă prim-ministru,

În contextul în care limba română este limba oficială a R.Moldova și aproape o treime din populația R. Moldova are și cetățenie română, mass-media de limba română de peste Prut este în moarte clinică din cauza reducerii substanțiale a finanțării acordate de statul român.

Astfel, cele mai importante publicații de limbă română, cum ar fi revistele “Limba Română” și “Contrafort”, respectiv “Ziarul de Gardă” și ziarul “Timpul”, precum și unele posturi românești de televiziune sau radio, sunt în imposibilitate de a funcționa sau trăiesc la limita supraviețuirii.

În același timp, mass-media de limba rusă de la Chișinău, folosită de Federația Rusă ca armă în războiul informațional, este înfloritoare, iar voința politică a liderilor din stânga Prutului nu e să schimbe ceva, ci dimpotrivă, să eternizeze influența Moscovei în R.Moldova.

Nu mă aștept să înțelegeți nici importanța simbolică a limbii române din perspectiva păstrării culturii și identității naționale a românilor din R. Moldova, nici impactul toxic al dezinformării și manipulării servite cetățenilor din R.Moldova de Moscova, prin mass-media de limba rusă, dominantă la Chișinău. Am însă pretenția să nu zădărniciți un efort pe care statul român îl face încă din 1991, acela de a subvenționa presa de limba română din R.Moldova, măcar la nivelul la care au făcut-o predecesorii dumneavoastră care au ocupat fotoliul de prim-ministru al României, indiferent de coloratura politică a acestora. Este vorba de un efort financiar minor, cu impact major asupra parcursului pro-occidental al R. Moldova și asupra perspectivei unirii R.Moldova cu țara mamă, România.

Pe această cale, vă cer imperativ să nu vă transformați în groparul presei de limba română de la Chișinău! Lăsați la o parte, măcar pentru o clipă, frământările din PSD, partidul în fruntea căruia vă aflați, și cereți Guvernului pe care îl conduceți să aloce sumele necesare revigorării mass-media de limbă română în R. Moldova!”.

Amintim că Ziarul Timpul, fondat în anul 2001 de către jurnalistul Constantin Tănase, una dintre cele mai cunoscute surse de informare din Republica Moldova și-a încheiat activitatea. Redactorul-șef al publicației, Pavel Păduraru, a menționat în cadrul unui intreviu că publicația a rămas fără finanțare din partea Guvernului României.

De menționat că la data de,31 mai 2019 ziarul Timpul a publicat ultimul număr.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter