main logo
923

Tofilat, despre înțelegerea Dodon-Putin: Gazul oricum se ieftinește

Prețul de import al gazelor naturale pentru Republica Moldova ar fi trebuit să se ieftinească oricum din 1 ianuarie 2020, în condițiile în care statele UE plătesc astăzi de două ori mai puțin decât țara noastră, susține expertul economic Sergiu Tofilat.

Tofilat, despre înțelegerea Dodon-Putin: Gazul oricum se ieftinește

El a comentat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă înțelegerea la care a anunțat președintele Igor Dodon că a ajuns cu omologul său rus Vladimir Putin, în privința prețurilor la importul de gaze naturale, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

„În UE prețurile sunt în scădere. Spre exemplu, noi astăzi plătim 240 de dolari pentru mia de metri cubi, în UE prețul a scăzut sub 120 de dolari deja. Deci, oricum – indiferent de ce se înțelege Dodon cu Putin –, prețul pentru Republica Moldova va scădea în anul viitor”, a declarat Sergiu Tofilat.

Acesta susține că este important ca negocierile despre care a menționat Dodon că le-a avut cu Putin să fie confirmate printr-un document.

„Acum, dacă domnul Dodon reușește să negocieze ceva cu domnul Putin, asta trebuie să fie confirmat printr-un document – fie acord adițional la contractul Moldova-Gaz cu Gazprom, prin care se modifică formula de calcul sau poate fi eliminarea taxei de export al gazului către Gazprom, pentru că ei astăzi plătesc vreo 25 la sută din taxa la export. 

Dacă Dodon nu reușește să ne arate un document, care să confirme niște înțelegeri cu Putin sau Gazprom, eu nu pot să cred în afirmațiile lui, pentru că, reieșind din formulă, gazul oricum se va ieftini. De aceea rămâne să vedem ce document va prezenta domnul Dodon în confirmarea înțelegerilor lui cu Gazprom sau cu domnul Putin”, a spus expertul.

Președintele Igor Dodon a anunțat sâmbătă că a ajuns la o înțelegere cu omologul său rus Vladimir Putin „ca în anul curent prețul pentru gazele naturale pentru consumatorii finali să nu fie majorat, iar în anul viitor acesta ar putea fi chiar redus”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării