main logo
11040

Tiraspolul închide vama cu Ucraina pentru mașinile din R. Moldova

Regimul separatist de la Tiraspol interzice automobilelor cu numere de înmatriculare moldovenești să treacă prin așa-zisele puncte de control de pe segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina.

Tiraspolul închide vama cu Ucraina pentru mașinile din R. MoldovaFoto: știri.md

Interdicţia este valabilă pentru toate tipurile de vehicule înmatriculate în Republica Moldova, conduse de cetățeni rezidenți permanent în Moldova și care dețin permis de conducere al Republicii Moldova. 

Tiraspolul anunță că măsura va intra în vigoare din 24 ianuarie și va fi valabilă până la înlăturarea restricțiilor impuse de Chișinău cu privire la vehiculele transnistrene, transmite Știri.md

„Membrii procesului de negocieri în formatul „5+2” au fost anunțați că în conformitate cu decizia „consiliului de securitate a republicii moldovenești nistrene”, în semn de răspuns din data 24 ianuarie vor fi introduse restricții de traversare a frontierei Transnistriei cu Ucraina, pentru toate tipurile de transport înregistrate în Republica Moldova și conduse de locuitorii care dețin permis de conducere moldovenesc”, se arată într-un comunicat al autorităților separatiste.

Știri.md reamintește că Poliţia de Frontieră a RM a confirmat că, începând cu 10 ianuarie, a sistat aplicarea excepției temporare privind măsurile de control a autoturismelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. 

Conducătorii auto care doresc să traverseze frontiera de stat trebuie să se conformeze Legii cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative.

Astfel, şoferii transnistreni pot pleca din Moldova doar cu automobile cu numere de înmatriculare neutre şi cu stickerul cu semnul distinctiv "MD", lipit pe maşină, precum şi cu documente ale modelului stabilit.

Autorităţile transnistrene consideră că cerinţele Republicii Moldova sunt o încălcare a acordurilor anterioare, în special a protocolului din 2018 privind participarea vehiculelor transnistrene la traficul internaţional.

Chişinăul nu este de acord cu acest lucru, deoarece documentul nu spune nimic despre permisele de conducere, care trebuie să le aibă neapărat un stat recunoscut.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării