main logo
2839

Tiraspolul, cu frică de NATO: De ce are nevoie Moldova de o armată?

Tiraspolul își arată, din nou, frica de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și se întreabă de ce are nevoie Republica Moldova de o armată și de ce își fortifică capacitățile de apărare.

Tiraspolul, cu frică de NATO: De ce are nevoie Moldova de o armată?Colaj Stiri.md

„Militarizarea în curs a Moldovei rămâne o tendință extrem de periculoasă în contextul conflictului nerezolvat dintre Transnistria și Republica Moldova”, o astfel de opinie a fost exprimată de așa-zisul ministru al Afacerilor Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, la un post TV din regiune, potrivit presei din stânga Nistrului, transmite Știri.md.

„Avem un conflict nerezolvat, iar una dintre părțile sale se înarmează puternic și cu ajutorul unui centru global atât de puternic precum NATO. Aceasta este o problemă serioasă. De ce are nevoie Moldova de o armată dacă este un stat neutru? De ce modernizează Chișinăul armata? Pe cine vede el ca pe un dușman? Evident, nu în România sau Ucraina. Sunt multe întrebări aici”, s-a arătat indignat Ignatiev.

El a mai remarcat faptul că Republica Moldova „la nivel doctrinar, sistemic, în cadrul strategiei de dezvoltare a forțelor armate și al strategiei de securitate națională, se adaptează pe deplin la standardele NATO”.

Astăzi Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de acțiune pentru 2022-2023. Pe teritoriul Moldovei se desfășoară regulat și exerciții militare cu participarea contingentelor țărilor NATO. 

La începutul lunii mai a acestui an, șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat la Chișinău că UE intenționează să acorde asistență militaro-tehnică Republicii Moldova. Totodată, reprezentanții Statelor Unite și Marii Britanii și-au declarat dorința de a consolida cooperarea militară cu Moldova.

În perioada 29-30 noiembrie, Bucureștiul va găzdui o întâlnire a miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, la care va participa și ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Este de remarcat faptul că întărirea capacităților de apărare ale Republicii Moldova are loc pe fondul războiului dus de Federația Rusă în Ucraina, unde au murit mii de oameni din cauza agresiunii ruse, și ținând cont de faptul că de 30 de ani pe teritoriul din stânga Nistrului se află o armată străină, care efectuează frecvent exerciții militare comune cu armata transnistreană, deseori ajungându-se la provocări și încercări de destabilizare în zonă.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării