main logo
481

Tiraspol: Este anormal că reprezentanții politici nu se mai întâlnesc

Ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, consideră anormal că întâlnirile cu vicepremierul Cristina Lesnic nu au mai avut loc de mai bine de cinci luni.

Tiraspol: Este anormal că reprezentanții politici nu se mai întâlnesc

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a menţionat într-un interviu pentru publicaţia "Komsomolskaia Pravda" în RM, exprimându-şi opinia că "mandatul reprezentantului politic al părţii negocierilor nu depinde în niciun fel de procesele politice interne", transmite Știri.md.

"Pentru participanţii internaţionali, acest mandat este actual. Noi desfăşurăm dialogul la nivel de corespondenţă şi în aceasta privinţă îmi este dificil să înţeleg de ce colegii moldoveni au mandatul de a ne trimite scrisori, dar nu sunt gata să discute probleme în cadrul întâlnirilor la nivelul echipelor de reprezentanţi politici ai Transnistriei şi ai Moldovei. A scăzut şi dinamica activităţii grupurilor de experţi. 

Dacă anterior întrevederile se desfăşurau săptămânal în diferite domenii, acum aceste întâlniri au devenit rare, iar calitatea activităţii s-a redus: colegii moldoveni se pare că nu au impulsul politic pentru a rezolva probleme concrete. în acelaşi timp, multe probleme sunt de natură tehnică şi pot fi rezolvate pur şi simplu dacă exist ă voinţa", susţine diplomatul.

Drept exemplu, el a numit problema expedierilor poştale, a abonamentului la ediţiile periodice pentru locuitorii din Transnistria.

"Din când în când, partea moldovenească întârzie aceste periodice, cerând anumite plăţi în cadrul procedurilor vamale. Noi suntem pregătiţi pentru dialog, dar vrem să înţelegem principiile pe care se construieşte formula de calcul. Trebuie să existe o abordare transparentă. Multe probleme pot fi rezolvate prin compensare reciprocă, nu există dificultăţi care nu pot fi depăşite. Principalul lucru este să nu limităm accesul oamenilor la mass-media prin pretexte inventate", a subliniat Ignatiev.

El s-a pronunţat pentru un dialog deplin cu Chişinăul la toate nivelurile - de la grupurile de lucru până la reuniunile permanente în formatul "5+2".

"Din păcate, principiile şi procedurile procesului de negocieri din ultimii ani nu au fost puse în aplicare pe deplin: reuniunile ar trebui să aibă loc de 5-6 ori pe an, dar se desfăşoare, în cel mai bun caz, doar o singură dată în timpul unei noi preşedinţii a OSCE. 

Desigur, este contraproductiv ca desfăşurarea reuniunilor acestui mecanism de lucru să fie condiţionată de necesitatea ca părţile să ajungă la o înţelegere, iar apoi la reuniunea în formatul "5+2" să fie semnat acordul în acest sens. Atât Transnistria, cât şi Rusia pledează de pe această poziţie şi sunt convinşi că negocierile ar trebui să aibă loc sistematic, mai ales atunci când problemele nu sunt rezolvate şi stratificate", a spus negociatorul principal al Transnistriei.

Potrivit lui, recunoaşterea independenţei Transnistriei "se va produce mult mai repede decât în cinci-zece ani".

"Transnistria are motive politice şi juridice foarte puternice pentru recunoaşterea independenţei. Timp de mulţi ani, diverşi experţi, jurişti şi politicieni au evaluat aceste motive, au fost realizate studii, inclusiv de experţi americani, francezi, ucraineni şi ruşi. 

Toate aceste studii arată că Transnistria are un fundament politic, juridic şi istoric practic fără cusur pentru recunoaşterea internaţională a independenţei", a spus Ignatiev, subliniind "creşterea numărului de parteneri internaţionali, care înţeleg că Transnistria de mult a devenit subiect independent al relaţiilor internaţionale, deschis, paşnic, viabilă din punct de vedere economic".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării