main logo
3188

Țîcu cere demisia lui Popescu din cauza lui Dodon. Reacția ministrului

Deputatul Octavian Țîcu solicită demisia de onoare a ministrului de Externe, Nicu Popescu.

Țîcu cere demisia lui Popescu din cauza lui Dodon. Reacția ministruluiColaj: Știri.md

Aceasta după ce potrivit lui, la ONU, președintele Igor Dodon nu a pledat pentru Republica Moldova, ci pentru Rusia, transmite Știri.md

"Rolul lui Igor Dodon la ONU a fost acela de detergent al Federației Ruse în fața opiniei publice internaționale. Dodon a prezentat în fața Adunării Generale nu o Rusie care ocupă teritorii, încalcă dreptul internațional și ordinea mondială postbelică ci o Rusie pe post de pacificator, de exportator de pace", a spus Țîcu. 

De asemenea, deputatut susține că mesajul subliminal al lui Igor Dodon către țările ONU a fost: „acceptați subordonarea către Rusia, acceptați trupe rusești pe teritoriul vostru şi vă va fi bine”.

"Din păcate, Igor Dodon nu ar fi ajuns niciodată la tribuna ONU să pledeze pentru Rusia dacă Guvernul nu i-ar fi permis acest lucru. După un astfel de discurs, coordonat se pare cu MAEIE, se impune măcar demisia de onoare a ministrului de externe Nicu Popescu. Simpla detașare de discursul lui Dodon la ONU de către guvern nu este suficientă", a conchis Octavian Țîcu. 

Astfel, după declarații făcute de Țîcu, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a venit cu câteva precizări privind discursul de la Adunarea Generală ONU.

"Cu referire la discursul Președintelui Igor Dodon de la tribuna ONU, din data de 26 septembrie 2019, vin cu următoarele precizări:

1. MAEIE continuă și va continua să insiste pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

2. Republica Moldova are un statut de neutralitate consfințit în Constituție. Retragerea trupelor și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre va constitui un act clar de respectare a neutralității, suveranității şi integrității teritoriale a Republicii Moldova.

3. Faptul că de la tribuna ONU nu a fost reiterat în mod expres demersul țării noastre privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova constituie o abordare dezechilibrată a politicii externe", se arată în mesajului lui Popescu. 

Știri.md amintește că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ținut un discurs în cadrul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Astfel, deputații Alexandru Slusari și Mihai Popșoi susțin că Igor Dodon trebuia să ceară, în cadrul discursului rostit de la tribuna ONU, retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre, lucru remarcat și de către Pavel Filip.

De asemenea, și Partidul Acţiune şi Solidaritate îşi exprimă dezacordul faţă de poziţia incoerentă şi inconsecventă a preşedintelui Igor Dodon în problema prezenţei trupelor militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Tot cu un comentariu a venit și deputatul Iurie Reniță, care i-a adresat un mesaj de felicitare lui Igor Dodon pentru că ar fi îndeplinit comnada Moscovei


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării