main logo
15822

Tauber: Să fie audiată și Greceanîi, căci soțul ei se regăsește în raportul Kroll

Marina Tauber a declarat că insistă ca să fie audiată în dosarul fraudei bancare și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, deoarece numele soțului ei se regăsește în raportul Kroll ca beneficiar.

Tauber: Să fie audiată și Greceanîi, căci soțul ei se regăsește în KrollColaj: Știri.md

Declarațiile au fost făcute de Marina Tauber, la ieșirea din sala de judecată, transmite Știri.md.

"Eu am insistat ca să fie audiată doamna Greceanîi, președinte al Parlamentului, pentru că soțul ei se regăsește în raportul Kroll ca beneficiar. Este o răfuială planificată"", a declarat Tauber jurnaliștilor.

Totodată, aceasta a menționat că reținerea sa s-a făcut la indicațiile președintelui țării, Igor Dodon.

"Totul e făcut la comanda lui Igor Dodon. Am fost reținută ilegal. Eu n-am încercat să fug. Nu mi se permite să fac declarații de presă. Dodon dă indicații procurorului general interimar, Dumitru Robu", a mai spus deputata.

Amintim că firma soțului speakerului Zinaida Greceanîi nu se regăsește în raportul Kroll 2, asta deși aceasta figurează în primul raport al companiei care a investigat frauda bancară.

Portalul Anticoruptie.md a scris că familia și apropiații actualului speaker au fost implicați în falimentul acestei instituții bancare. 

După raportul Kroll care menționează o firmă controlată de soțul Zinaidei Greceanîi printre cele cu credite neperformante la BEM, presa a scris și despre alte informații care demonstrează că și alte persoane apropiate lui Greceanîi și-au făcut averi pe seama Băncii de Economii.

În anul 2008, pe când Zinaida Greceanîi era încă ministru al Finanțelor, instituție responsabilă de pachetul de acțiuni ale statului la Banca de Economii, Fabrica de vin din Cojușna, în consiliul de directori al căreia se afla soțul Zinaidei Greceanîi, Alexei Greceanîi, a luat un credit de la BEM în valoare de 1,63 de milioane de euro și 500.000 de dolari. 

În 2010, fabrica a intrat în faliment. Un an mai târziu, în 2011, o companie privată, Alsvit-print, a răscumpărat bunurile fabricii, gajate la bancă, cu un alt credit, contractat de firmă de la BEM, în valoare de 40 de milioane de lei. 

Firma Alsvit-print oficial era fondată de o companie off-shore, Handows Trading. Există însă documente oficiale care demonstrează că beneficiar al acestei companii străine este Alexei Greceanîi.

Anterior, Igor Dodon a negat faptul că familia președintelui parlamentului, Zinaida Greceanîi, ar fi implicată în delapidările de la Banca de Economii a Moldovei.

Știri.md amintește că deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a rămas fără imunitate parlamentară ieri, 16 septembrie.

Ulterior, aceasta a fost reținută de ofițerii de la CNA și INP, în timp ce mergea spre Orhei.

Tauber este reținută pentru 72 de ore în izolatorul CNA, la fel și deputata Reghina Apostolova, reținută ieri într-un parc din Orhei.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării