main logo
242

Țările PaE vor să dezvolte cooperarea în domeniul transportului

Preşedinţia României în Consiliul Uniunii Europene, împreună cu Comisia Europeană, a desfăşurat în ajun, la Luxemburg, reuniunea miniştrilor transportului din ţările Parteneriatului Estic (PaE).

Țările PaE vor să dezvolte cooperarea în domeniul transportului

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul Vecinătăţii Estice, la eveniment au participat miniştrii responsabili de transport din UE şi colegii lor din ţările vecine din est - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina, transmite Știri.md.

În urma reuniunii a fost adoptată declaraţia comună "Parteneriatul Estic - promovarea agendei de cooperare în domeniul transporturilor".

Aceasta include angajamentul de a continua activitatea comună pentru a stabili o conexiune în conformitate cu Planul indicativ de acţiune privind investiţiile în reţeaua TEN-T, menţinând în acelaşi timp condiţii egale de joc şi standardele de bună guvernare.

Comisarul European pentru Transport, Violeta Bulc, şi Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, au reiterat disponibilitatea Comisiei Europene de a sprijini ţările Parteneriatului Estic în pregătirea proiectelor şi reformelor sectoriale necesare.

"Astăzi putem sărbătorim succesul nostru comun în răspândirea politicii TEN-T asupra Parteneriatului Estic. Aceasta este o realizare importantă în implementarea strategiei "20 de Obiective până în 2020". Implementarea exhaustivă şi accelerată a proiectelor de infrastructură trebuie să fie prima noastră prioritate, astfel încât extinderea TEN-T să se materializeze ca un beneficiu direct pentru cetăţeni", a declarat Johannes Hahn.

Potrivit Violetei Bulc, "îmbunătăţirea comunicaţiilor de transport cu regiunea Parteneriatului Estic poate contribui la creşterea economică, la crearea locurilor de muncă şi la conectarea mai bună a regiunilor noastre".

"Un pas important a fost deja realizat datorită extinderii reţelei noastre transeuropene de transport (TEN-T) către ţările Parteneriatului Estic. Acum trebuie să ne concentrăm eforturile asupra implementării proiectelor concrete. În ceea ce priveşte siguranţa rutieră, sunt convinsă că ne putem intensifica şi mai mult cooperarea. Reducerea în jumătate a numărului de traume grave din 2020 până în 2030 este un obiectiv ambiţios, echilibrat şi realist pe direcţia unor drumuri mai sigure în Europa", a spus ea.

Reuniunea a permis, de asemenea, participanţilor să discute experienţa de succes a UE privind reducerea mortalităţii în traficul rutier şi să facă schimb de opinii cu privire la măsurile echivalente pentru Parteneriatul Estic, inclusiv crearea unui observator regional pentru siguranţa rutieră.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării