main logo
331

Țările OSCE speră să găsească o soluție pentru problema trasnistriană

Ţările participante la OSCE intenţionează să găsească "o soluţie atotcuprinzătoare şi durabilă pentru problema transnistreană cu respectarea suveranităţii şi integrităţii R. Moldova în hotarele recunoscute la nivel internaţional, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene, care să garanteze respectarea drepturilor populaţiei".

Țările OSCE speră să găsească o soluție pentru problema trasnistrianăȚările OSCE speră să găsească o soluție pentru problema trasnistriană

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta se arată în Declaraţia privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean în formatul "5+2", adoptată în cadrul celei de-a XXV-a reuniuni a Consiliului Ministerial al OSCE la Milano, transmite Știri.md

Consiliul Ministerial apreciază realizările majore obţinute pe marginea unor subiecte ce figurează în pachetul "Berlin plus" (apostila diplomelor, accesul la şcolile cu predare în limba română, accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, accesul la podul Gura Bâcului-Bâcioc, numerele neutre pentru autovehiculele din regiunea transnistreană), precum şi progresul substanţial marcat în problema telecomunicaţiilor.

Declaraţia îndeamnă părţile să implementeze plenar înţelegerile convenite, contribuind la avansarea procesului de reglementare şi la interacţionarea la toate nivelurile, cu obţinerea unor progrese tangibile pe toate punctele agendei de negocieri.

În textul Declaraţiei ministeriale este accentuat rolul important al Conferinţei permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri "5+2") pentru identificarea unei soluţii viabile şi sustenabile a conflictului, cu reiterarea necesităţii ca părţile să se orienteze spre rezultate concrete şi să conlucreze pe toate platformele de dialog existente şi pe durata mandatului Preşedinţiei Slovaciei a OSCE care va fi exercitată pe parcursul anului 2019.

Totodată, este apreciat angajamentul părţilor de a facilita rezolvarea unor probleme de durată. De asemenea, mediatorii şi observatorii sunt încurajaţi să continue coordonarea eforturilor şi să facă uz de toate instrumentele pentru avansarea procesului de reglementare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării