main logo
2545

Tănase: Un nou Guvern pune pe standby dizolvarea Parlamentului

Deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac au depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care doresc să afle ce riscă președintele Maia Sandu dacă va refuza să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru.

Tănase: Un nou Guvern pune pe standby dizolvarea Parlamentului

Totodată, aceștia vor să afle dacă imposibilitatea formării Guvernului timp de 3 luni constituie drept temei de dizolvare a Parlamentului, drept rezultat al refuzului șefului statului de a desemna candidatul la funcția de premier, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md

''Istoria ne demonstrează că în Moldova scenariile pot fi multiple și dintre cele mai neașteptate. În cazul de față, nu putem face abstracție de anumite circumstanțe pur politice.  Președintele Republicii, la fel ca și liderii celor mai importante grupuri parlamentare (PSRM, PAS,PPDA, PD) au declarat că acest parlament este nereprezentativ, corupt, incapabil,  format în perioada „odiosului” regim, etc.. Toți acești actori politici au optat pentru dizolvarea parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Aparent, comunicarea publică dintre politicieni s-a oprit la momentul în care s-a început discuția despre căile de organizare a anticipatelor. 

Acum, prin mesajele transmise de președintele PSRM Igor Dodon și sesizarea PSRM la CCM,  observăm că PSRM schimbă accentele, deplasând-le de la dizolvarea parlamentului spre urgența învestii unui nou guvern, care de fapt pune pe standby (daca nu pune cruce) pe perspectivele de dizolvare a parlamentului și organizării alegerilor anticipate.

De acum încolo va depinde cum va acționa Președintele – va urma propria strategie ce are ca scop dizolvarea parlamentului și organizarea anticipatelor, sau va accepta învestirea unui guvern de către acest parlament, fără un sprijin parlamentar clar (sau chiar minoritar) și care ar putea fi demis a doua zi după învestire'', susține expertul în drept constituțional, Alexandru Tănase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării