main logo
6656

Tănase explică de ce Manole oricum rămâne cu mandatul de judecător CC

Ex-președintele CCM, Alexandru Tănase, a venit cu o reacție după ce deputații din majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR au anulat hotărârea prin care Domnica Manole a devenit judecătoare a Curții Constituționale.

Tănase explică de ce Manole oricum rămâne cu mandatul de judecător CC

Într-o postare pe o rețea de socializare, Tănase menționează că declarația privind recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, este o declarație politică care reflectă viziunile celor care au votat-o și trebuie tratată ca atare, transmite Știri.md.

"Atât recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, cât și decizia de revocare a dnei Domnica Manole, sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statele de drept.

Referitor la constituționalitatea destituirii/revocării a dnei Domnica Manole.

Ar fi fost util pentru parlamentarii care au votat aceasta HP, să fi citit Hotărârea CCM nr. 18 din 02.06.2014, privind controlul constituționalității Legii nr. 109 din 3 mai 2013.

Potrivit acestei hotărâri, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții Constituționale.  

O astfel de intervenție, reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM si este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) și 137 din Constituție].

Din această hotărâre rezultă implicit faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio.

Referitor la procedura de revocare a dnei Manole. O altă hotărâre a CCM, nr. 8 din 20.05.2013, CCM a stabilit expres că votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce niciun efect juridic. 

În scopul garantării independenței persoanei ce exercită o funcție de demnitate publică, normele constituționale și legale impun respectarea exercitării termenului mandatului.

Mai mult ca atât: nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. 

Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului și securitatea raporturilor juridice. 

Astfel, abrogarea actului de numire a doamnei Dominica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia.

Indiferent de atitudinea față de avizul CCM din 15 aprilie 2021, prin care Curtea a constatat circumstanțele ce justifică dizolvarea parlamentului - atacurile asupra judecătorilor constituționali sunt acțiuni descalificante pentru oamenii politici și incompatibile cu valorile statului de drept", a comentat Tănase.

Citește și: Vot PSRM-ȘOR: Hotărârea prin care Manole devenise judecător CC, anulată

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării