1 171
1
Tănase explică de ce alegerile parlamentare anticipate sunt imposibile
1 171
1

Președintele Igor Dodon a vorbit vineri, în vlogul său pe Facebook, invocând o decizie a Curții Constituționale din 2015, despre posibilitatea desfășurării la toamnă, în aceeași zi cu prezidențialele, a unor alegeri parlamentare anticipate.

Fostul președinte al Curții Constituționale de la Chișinău, Alexandru Tănase, care, în 2015, se afla în fruntea Înaltei Instanțe, afirmă într-un interviu acordat Europa Liberă contrariul: nu este nici timp, nici voie ca aceste planuri ale președintelui să fie înfăptuite, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

„Vă explic. Articolul 85 din Constituție prevede doar două situații când poate fi dizolvat Parlamentul – imposibilitatea formării Guvernului sau blocarea procedurii de anunțare a alegerilor.

Așa-i? Același articol 85, doar că alin. 4 din Constituție stabilește că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova, nici în perioada stării de urgență și nici a stării de război. Deocamdată, suntem chiar în stare de urgență.

Și acesta ar fi un subiect de discutat, dar în alt context. Mai apoi ne trimite Constituția la articolul 80 care prevede în alin. 1: mandatul președintelui Republicii Moldova durează patru ani și se exercită de la data depunerii jurământului.

Dl Dodon a depus jurământul la 23 decembrie 2016, ceea ce înseamnă că termenul de șase luni înainte de expirarea a patru ani a acelui mandat, după care dizolvarea Parlamentului devine imposibilă, este pe 23 iunie 2020.

Pentru a putea declanșa mecanismul de dizolvare, Parlamentul trebuie să fie incapabil să formeze un Guvern în termen de patru-cinci zile de la prima solicitare.

Având în vedere faptul că data-limită a posibilității de dizolvare a parlamentului este 23 iunie 2020, pentru a se putea încadra în acest termen ar urma ca Guvernul să demisioneze până în data de 8 mai, astfel încât până în 23 iunie să expire termenul de 45 de zile pe care parlamentul îl are la dispoziție pentru formarea noului Guvern.

Doar dacă până la 8 mai Guvernul ar fi demisionat, iar în termen de 45 de zile nu ar fi fost posibilă învestirea unui nou Guvern, teoretic ar fi fost posibilă dizolvarea Parlamentului.

În cazul în care acest lucru nu s-a produs, înseamnă că dizolvarea nu poate avea loc”, a declarat Alexandru Tănase.

Fostul președinte al Curții Constituționale a declarat că în 2015 Înalta Curtea s-a pronunțat pe acest subiect.

„Există Curtea Constituțională care are ultimul cuvânt de spus în această dispută.

Este o materie destul de complicată, vreau să vă zic, nu știu ce se va înțelege din ceea ce v-am povestit eu, dar ca și o concluzie generală: trebuie să ne întoarcem înapoi la hotărârea Curții Constituționale din 2015, care explică rațiunea de ce nu este posibilă organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale în același timp.

Și anume, pentru a nu manipula sistemul și mecanismele constituționale, astfel încât președintele să reușească să influențeze votul pentru listele electorale”, a mai menționat Tănase.

Amintim că Igor Dodon a repetat de mai multe ori în ultimele sale ieși publice că pentru evitarea unui crize politice nu exclude desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter