main logo
1270

Tăbîrță: Au loc mișcări în culise pentru formarea coaliției

Indiferent cum va arăta noua majoritate parlamentară, din aceasta va face parte Partidul Democrat, a declarat analistul politic Ion Tăbîrță.

Tăbîrță: Au loc mișcări în culise pentru formarea coalițieiTăbârță, despre crearea unei coaliții: În culise au loc anumite mișcări

Cel mai probabil actorii politici vor reuși să evite alegerile anticipate și să formeze o coaliții de guvernare, fie ca vorbim despre o coaliție între PDM și PSRM sau între PDM, Partidul Șor, independenții și deputați de la alte partide, consideră Tăbîrță, transmite Știri.md cu referire la noi.md

Potrivit lui, încă de la bun început s-a întrezărit scenariul unei alianțe PSRM-PDM, întrucât pozițiile celor două formațiuni au coincis sub mai multe aspecte. 

„De fapt pe acest scenariu se mergea în perioada imediat următoare alegerilor, dacă să ne uităm la anumite declarații și chiar prioritățile pe care le-au anunțat în linii mari cele două partide, ele coincid doctrinar și geopolitic. Însă, undeva în acest dialog, s-a produs un scurtcircuit, probabil au venit anumite semnale din exterior, de la Moscova pe filiera socialiștilor, cărora li s-a spus să nu semneze cu PD. Și probabil au fost intervenții și de la Bruxelles, democraților li s-a dat clar de înțeles că o anumită alianță cu socialiștii poate întrerupe proiecte de susținere financiară pentru Moldova. Rămâne să vedem cum aceste partide vor depăși problemele de comunicare”, a explicat analistul. 

În cazul în care tentativele de a crea o asemenea coaliție vor eșua, PD va recurge la „scenariul de rezervă”, testat în 2016, mai spune Ion  Tăbîrță. 

„PD, Partidul Șor, independenții și anumiți transfugi de la PSRM ar putea forma o majoritate, dar cred că mai curând PD și-ar dori să meargă pe un scenariu legitim”. 

În opinia analistului, lucrurile vor deveni mai clare după ședința de constituire a Parlamentului, care urmează a fi convocată în scurt timp.   

„Noi nu știm ce se întâmplă în culise, unde la sigur au loc anumite mișcări. În ce constau ele, vor bate în cuie anumite coaliție sau nu? Urmează să vedem. Se creează impresia că între timp s-au înțeles socialiștii cu democrații în privința coaliției. Presiunile care se pun asupra blocului ACUM și dintr-o parte și din alta, prin acestea mai degrabă se dorește a demonstra partenerilor de dezvoltare că «iată am fost nevoiți să mergem la un consens pentru stabilitate, pentru a nu provoca un haos, pentru că nu e altă alternativă»…”, a concluzionat Tăbîrță.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării