main logo
997

Tăbârță: Rămân valabile 3 scenarii după alegerile parlamentare

La câteva săptămâni după alegerile din 24 februarie, toată lumea este în așteptarea formării structurilor Parlamentului și a noii formule a viitoarei majorități parlamentare.

Tăbârță: Rămân valabile 3 scenarii după alegerile parlamentare

În ultime săptămâni s-au desfășurat mai multe evenimente în centrul cărora au fost partidele care au intrat în Parlament, cu excepția Partidului „Șor”, transmite Știri.md cu referire la viitorul.org.

Formațiunea „Șor” a fost menționată de liderul informal al socialiștilor, Igor Dodon, care a spus că PSRM nu va face o coaliție majoritară din care va face parte Partidul „Șor”, constată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, analistul IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță.

În primele zile după alegeri, actorii politici făceau anumite declarații care lăsau impresia că o coaliție PDM-PSRM e ca și cum făcută, prin aceste declarații doar „netezindu-se” calea majorități parlamentare democrato-socialiste. 

Primii cu inițiativa de formare a majorității a ieșit liderul PDM, Vlad Plahotniuc. A doua zi după alegeri, el a spus că partidul e gată pentru negocieri cu toate forțele politice, ceea ce de fapt arată că formațiunea ara gata să facă coaliție chiar și cu PSRM.

Blocul „ACUM”, din start, a contestat rezultatul alegerilor și a spus că alegerile au fost fraudate masiv și au făcut apel la organismele internaționale să nu le recunoască. 

Ei au prezent și un dosar voluminos cu lista încălcărilor comise la alegerile parlamentare din 24 februarie.

La începutul lunii martie, PDM a prezentat opiniei publice principiile și prioritățile viitoarei coaliții guvernamentale. 

Aceste principii se referă la interesul pentru cetățean, statalitate, unitate, reintegrarea țării, iar implementarea Acordului de Asociere și respectarea valorilor democratice sunt la mijlocul listei. 

Tot atunci, democrații au anunțat și faptul au trimis Blocului „ACUM” invitația la negocieri. În replică, liderul PPDA, Andrei Năstase a spus că destinatarul acestor scrisori era Moscova.

„După validarea mandatelor de deputat de către Curtea Constituțională s-au activizat și socialiștii care au spus că prima opțiune pentru crearea unei coaliții guvernamentale este Blocul „ACUM”. Explicația a fost că sunt două forțe politice de opoziție care pot schimba guvernarea. 

Blocul „ACUM” și-a reiterat poziția de a nu face alianță cu partidele care reprezintă elemente oligarhice și antieuropene. Evident, această poziție convine de minune, atât PDM, cât și PSRM în eventualitatea unei coaliții postelectorale dintre aceste două formațiuni”, susține Ion Tăbârță.

Blocul „ACUM” a răspuns acestor invitații – ale PDM și PSRM – prin așa-numitul pachet de deoligarhizare compus din cinci puncte. 

Primul vizează o declarație în Parlament care se referă la declararea instituțiilor statului fiind captivitate, doi ajustarea cadrului normativ la o serie de demiteri (Procuratura Generală SIS, CEC, CNA etc.). 

Punctul trei vizează schimbarea sistemul mixt de vot în cel proporțional, patru – crearea a trei comisii parlamentare pentru elucidarea fraudelor economice (publicarea raportului Kroll II, consecințele amnistiei fiscale, laundromat) și punctul cinci se referă la adoptarea legii Magnitsky.

Pachetul de legi propus de Blocul „ACUM” a fost atacat de PSRM, care a afirmat că politica adoptată de bloc este una „a struțului” și că ceea ce propun ei nu poate fi adoptat din punct de vedere al aspectului normativ (demiterea procurorului) și totodată nicio decizie nu poate fi adoptată în Parlament fără numirea organelor de conducere a legislativului. 

La rândul său, PDM, prin persoana ex-spicherului, Andrian Candu, a ieșit repetat în public cu o invitație către Blocul „ACUM”, afirmând că formațiunea este de acord să cedeze chiar și funcția de premier blocului în eventualitatea formării unei coaliții guvernamentale PDM-„ACUM”.

În situația creată se prefigurează câteva scenarii. La moment, nu este clar care va fi coaliția de guvernare. Cert este că oricare ar fi, ea va implica PDM-ul. 

În perioada inițială după alegeri, la adresa Blocului „ACUM” se vine cu propuneri mai mult formale pentru a demonstra partenerilor externi că blocul a adoptat o poziție intransigentă și pentru o viitoare stabilitate politică și economică a Republicii Moldova se merge la consens între PDM și PSRM pentru a avea continuitate. 

În culise se vorbea despre anumite persoane la funcția de premier și pentru fotoliile din Guvern.

Între timp a intervenit „un scurt circuit” din exteriorul țării. Am avut așa-zisa vizită de odihnă la Moscova a președintelui Dodon, care a rămas învăluită de mister. O a doua vizită a fost a Zinaidei Greceanîi, imediat după propunerea făcută de către PSRM Blocului „ACUM”. 

Întrebarea este în ce constă acest „scurt circuit” dintre PSRM și Moscova. Kremlinul este împotriva unei alianțe între PSRM și PDM, punând accentul pe alegerile anticipate. 

Nu în zadar, în ultimul timp, în mass media rusească au apărut filmele denigratoare la adresa președintelui PDM, Vladimir Plahotniuc. Sau, Moscova este de acord cu o asemenea coaliție, dar nu este mulțumită de condițiile ei. 

Totodată, de la Bruxelles s-a dat clar de înțeles că o alianță cu PSRM va stopa multe din proiectele UE, iar de asistența financiară nici nu va putea fi vorba. 

În plus, PDM are și o relație special cu PSD-ul din România și nu este exclus că va trebuie să explice Bucureștiului o eventuală alianță de guvernare cu socialiștii.

În concluzie, Ion Tăbârță a afirmat că rămân valabile trei scenarii: o alianță între PDM și PSRM; PDM, Partidul „Șor”, independenții și o parte din deputații transfugi de la PSRM; și al treilea scenariu, puțin probabil, din lipsa resurselor financiare – alegeri anticipate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării