main logo
1219

Summitul Democrației 2023: Ce teme a accentuat Maia Sandu în discurs

Discursul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu la Summitul Democrației 2023 a fost publicat integral pe site-ul instituției prezidențiale. În discursul său, șefa statului a vorbit despre lupta cu dezinformarea și propaganda rusească, amintind de apelul internațional adresat marilor companii IT.

Summitul Democrației 2023: Ce teme a accentuat Maia Sandu în discurs

La fel, a reiterat solicitarea de a crea un regim de sancțiuni pentru oligarhii-destabilizatori, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Urmăriți aici discursul președintei Maia Sandu la ediția a doua a Summitului pentru Democrație:

„Domnule Președinte Biden, stimați șefi de state și guverne,

Distinși oaspeți,

Sunt onorată să mă adresez dumneavoastră tuturor la Summitul de astăzi și să mă alătur aliaților noștri în promovarea democrației ca garant al păcii și prosperității, securității și stabilității.

O democrație stabilă este ca un far – o lumină strălucitoare, pe care Moldova o vede acum printr-o lentilă murdară de fum. Având un război în plină forță la hotar și fiind ținta unor atacuri hibride finanțate de Kremlin, care urmăresc destabilizarea țării noastre, democrația Moldovei este fragilă. Cu toate acestea, nu vom permite acestor amenințări să ne distrugă stabilitatea, securitatea sau modul nostru de viață.

Autoritățile Republicii Moldova lucrează cu sârguință pentru a construi o națiune rezistentă și pentru a consolida sprijinul oamenilor pentru democrație, dar nu o putem face de unii singuri. Căutăm aliați din rândul altor state democratice care să ne ajute să rămânem parte a lumii libere și să ne sprijine în parcursul nostru de aderare la UE. Acesta este singura cale de a proteja democrația Republicii Moldova.

Ne confruntăm cu provocări semnificative, dar suntem hotărâți în angajamentul nostru de a le depăși.

Guvernarea noastră a venit la putere într-o perioadă de aparent eșec al democrației – o perioadă de politică coruptă. Dar noi am găsit o cale mai bună și am muncit din greu pentru a câștiga încrederea alegătorilor. Am luptat pentru alegeri libere și corecte și pentru campanii finanțate prin donații transparente și legale.

Am introdus reforme care vizează eliminarea corupției din vamă, din sistemul bancar, din educație și din administrația publică. Acum ducem o luptă importantă împotriva corupției din sectorul justiției. Știm că corupția instituțională și lipsa onestității în justiție sabotează credința că democrația poate oferi securitate, oportunități economice și dreptate.

Facem apel la aliații noștri democratici să ni se alăture în introducerea unui regim global de sancțiuni pentru a identifica și a descuraja cazurile de mare corupție. Suntem mândri să conducem, în acest An al Schimbării, Cohorta Summit-ului pentru Cooperare Internațională și Anticorupție, împreună cu Transparency International și Institutul de Guvernare din Basel, și să preluăm unii de la alții bunele practici de investigare mai eficientă a cazurilor de corupție la nivel înalt și de recuperare a activelor dobândite ilicit.

La fel de important, trebuie să lucrăm împreună mai eficient pentru a contracara dezinformarea și propaganda. Ele amenință regimurile noastre democratice. Astăzi, într-un efort regional comun realizat de opt guverne, prim-ministrul țării noastre a expediat o scrisoare deschisă marilor companii de tehnologie, cerând soluții mai bune pentru prevenirea răspândirii narativelor false care ar putea destabiliza țările noastre.

Doamnelor și domnilor,

În timp de război, Moldova este un test de turnesol pentru Statele Unite, statele membre ale UE și alte națiuni democratice. Securitatea noastră și încrederea noastră că democrația poate livra rezultate și o va face trebuie să fie împărtășite și de dumneavoastră. Cu alte cuvinte, stabilitatea noastră este în „interesul” dumneavoastră.

Vă mulțumesc.”

Amintim că preşedintele SUA, Joe Biden, a invitat peste 100 de ţări şi teritorii la summit-ul său virtual dedicat democraţiei, acesta fiind al doilea eveniment de acest gen. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la primul, dar și azi, miercuri seara, 29 martie, la panelul la nivel de lideri pentru democrația în soluționarea provocărilor globale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării