main logo
1944

SUA recunosc legitimitatea Parlamentului și Guvernului Sandu

Departamentul de Stat al Statelor Unite a cerut partidelor moldovene să „manifeste reținere și găsească o cale înainte prin dialog politic”, în urma aprofundării crizei politice de la Chișinău.

SUA recunosc legitimitatea Parlamentului și Guvernului SanduFoto: state.gov

„Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără interferențe”, se spune în declarația publicată pe site-ul Departamentului de Stat, după refuzul Partidului Democrat de la Chișinău de a ceda puterea, transmite Știri.md cu referire la Europalibera.org.

Bazându-se pe o serie de decizii controversate ale Curții Constituționale, fostul premier democrat Pavel Filip a semnat duminică un decret de dizolvare a Parlamentului ales pe 24 februarie și convocare a alegerilor anticipate în luna septembrie. 

Argumentul principal al democraților este că Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care au creat majoritatea parlamentară în ultimul moment, ar fi depășit termenul limită prevăzut de constituție pentru formarea guvernului, așa încât cabinetul în frunte cu Maia Sandu ales sâmbătă ar fi nelegitim. 

Declarația Departamentului de Stat american consună cu cea a Uniunii Europene care a spus că este deschisă să coopereze cu noul guvern „legitimat democratic” de la Chișinău.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării