Comunicați țării o știre importantă!×
Hot news
Pavel Filip și-a depus demisia: Uneori trebuie să știi să te retragi
 • 2
 • 0
 • 3
 • 0
 • 1
6
18 Iul. 20:20
·
4,5K
1
 • 2
 • 0
 • 0
 • 0
 • 1
3
 • 2
 • 0
 • 0
 • 0
 • 1
3
384

Sturza: Poate fi o coaliție situațională ACUM-PSRM, de revenire la normalitate

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, sugerează că Blocul Politic ACUM DA PAS ar trebui să continue discuțiile cu fracțiunea PSRM.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Ion Sturza a declarat că nimeni nu-și dorește alegeri anticipate, scorul electoral nu se va schimba dramatic.

Poate că cineva „visează să-și consolideze poziția și, în primul rând”, crede fostul premier, „este Partidul Democrat, dar este o eroare”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În opinia fostului premier, „o alianță de conjunctură care ar schimba peisajul politic de la Chișinău și năravurile cum se face politica la Chișinău este un lucru care se cere a fi implementat”. Ion Sturza menționează că „mulți ar găsi un consens în acest sens, numai că orgoliile, lipsa de experiență, lipsa înțelegerii că politica reală este un pic diferită de cea romanțată, nu va permite actorilor politici și, în primul rând, celor de la ACUM, să accepte o alianță sau o tactică a pașilor mărunți pentru a-și atinge scopul, a distruge sistemul oligarhic, a-l dezmembra, de a reda funcționalitatea instituțiilor de stat etc”.

Potrivit lui Ion Sturza, e o ipoteză ca între Blocul ACUM și PSRM să fie creat un Guvern tehnic pentru o perioadă definitivată, pentru a administra problemele stringente, de a avea o alianță conjuncturală în Parlament și de a începe pas cu pas a implementa o agendă de destructurizare a oligarhiei din Moldova. 

„O coaliție situațională, cu o agendă definită politic clară și această agendă ar avea o denumire generică: revenirea la normalitate”, a spus Ion Sturza.

Problema în Republica Moldova, crede fostul premier, „nu-i că sunt de stânga sau de dreapta, mai mulți pro-ruși sau pro-europeni, problema e că nu există astăzi stat, instituțiile statului nu funcționează pentru cetățeni, pentru economie, nu este un program de viitor, este un corporate guvernat de un singur om, așa cum vede el și care astăzi, practic, total toți sunt dependenți de mofturile, de starea de spirit, de sănătatea unui singur om, iar lucrurile astea trebuie oprite”.

Fostul premier consideră că a avea alegeri la toamnă, chiar și concomitente cu cele locale, poate să schimbe chiar și scorul obținut în aceste alegeri. 

Totodată, spune că nu crede că cineva își dorește alegerile anticipate, deși a rămas foarte puțin timp pentru a crea o coaliție și a începe a forma organele de conducere ale Parlamentului și Guvernului. 

Potrivit lui Ion Sturza, chiar dacă Igor Dodon, liderul informal al PSRM, și-ar dori să creeze o alianță cu PDM, dependența de poziția fermă a Moscovei, nu-i permite lui să creeze această coaliție.

Potrivit lui Ion Sturza, există o multitudine de probleme care s-au acumulat de-a lungul timpului la nivel interuman, dar unul dintre elementele acestei ecuații este Partidul Democrat, care, istoric vorbind, întotdeauna a fost piesa mai mică, dar importantă care a sudat coalițiile. 

Fostul premier spune că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, „își dorește să continue să guverneze, așa cum a guvernat în ultimii 5-6 ani, de unul singur să decidă. Însă, acum, ecuația s-a complicat, avem trei grupe distincte în Parlament, care au agende diferite, reprezintă interese diferite.

Ion Sturza opinează că foarte mult se mediatizează întâlnirile șefului statului la Moscova sau cu ambasadorul Federației Ruse. În același timp, Igor Dodon s-a întâlnit de nouă ori până acum, anul acesta, cu ambasadorul SUA. Fostul premier mai spune că UE mai mult este inexistentă. 

„Eu nu exclud și o înțelegere tacită între Federația Rusă și SUA pentru statalizarea Republicii Moldova. Nimeni nu-i cointeresat să aibă loc un haos și o debandadă în Republica Moldova”, afirmă Ion Sturza.

Fostul premier consideră că în aceste condiții rămâne în continuare problema la toți ce se întâmplă cu Vlad Plahotniuc, care îi e rolul și la ce el pretinde după aceste alegeri.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Ați găsit greșeală?
Vă rugăm să ne anunțați!×
Citește și
article image
Popescu: Ucraina să nu-și facă griji din cauza noii coaliții din Moldova
3
180
article image
Sturza, către Filat: Minți. Ești principalul vinovat de dezastru
6
2721