main logo
8867

Sturza explică presiunile asupra Curții Constituționale: Miza era mare

Banii și influența au stat la baza atacurilor asupra Curții Constituționale din ultima perioadă de timp.

Sturza explică presiunile asupra Curții Constituționale: Miza era mare

Despre aceasta a spus fostul premier și președintele Asociației de Politică Externă din Moldova (APE), Ion Sturza, în cadrul unui interviu pentru Anticorupție, transmite Știri.md.

Sturza a declarat că acum s-a încercat să se repete un scenariu din anul 2000, atunci când CC era flexibilă și activa în interesele unor politicieni.

”Miza a fost prea mare. Pe de o parte, unii și-au dorit alegerile anticipate pentru că în sondaje arată bine. Alții au înțeles nu numai că nu au șansa de a avea un scor bun, dar și de a mai accede în Parlament. Astfel, mizele au devenit foarte mari.

Politica, până la urmă în Republica Moldova, înseamnă influență, bani și alte multe lucruri pentru cei care o practică. Așadar, au fost exercitate presiuni, luând în considerare și experiența anterioară. Deoarece, Curtea Constituțională, în special după 2000, a fost foarte flexibilă în a interpreta și reinterpreta Constituția în interesul unor anumitor grupuri de influență. Uneori, poate și stimulată material. S-a încercat și de data aceasta, numai că nu s-a reușit. Sau mai bine zis, influența a fost mai mult în zona de „principii și valori”. În zona de ideologie și mai puțin în zona de cointeresare materială sau de alt gen”, a explicat ex-premierul.

Întrebat dacă ne mai putem aștepta la surprize înainte de anticipate de la majoritatea PSRM-Șor, Sturza a răspuns că ”în Moldova nimic nu este certitudine”. 

”Evident că avem un dezechilibru numeric major între Maia Sandu și toți ceilalți. Astăzi, doar Maia Sandu și PAS își doresc anticipate, în schimb toți ceilalți nu-și doresc acest lucru.

Se vede că lupta încă nu e finalizată, dar această decizie a Curții Constituționale este un pas foarte important în declanșare alegerilor anticipate. Eu cred că toți cei de la Chișinău ar trebui să se resemneze și să accepte că mai devreme sau mai târziu aceste alegeri trebuie să aibă loc. Cu cât mai rapid cu atât mai bine, deoarece acest dezastru moral și legal din Parlament nu mai poate continua”, a mai spus Sturza.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării