main logo
3648

Sturza, după declarațiile lui Medvedev: Cheburashka s-a dezlănțuit

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, răspunde declarațiilor lui Dmitri Medvedev privind integrarea europeană a Republicii Moldova. În glumă, ex-premierul a scris pe Facebook că "Cheburashka s-a dezlănțuit".

Sturza, după declarațiile lui Medvedev: Cheburashka s-a dezlănțuitColaj: știri.md

"E greu să vorbești în termeni serioși despre Dmitri Medvedev, fie el și fost președinte rus. Până la un moment, părea haios. Azi, "furios" rău. Mai rău decât propagandistul apocaliptic Soloviov.

În presa rusă alternativă (să nu o numim de opoziție, că nu există), toți se întreabă ce s-a întâmplat cu "liberalii" Medvedev, Kirienko, Lavrov & Co? De ce au devenit subit atât de agresivi, vulgari, deseori neîntrebați de nimeni. 

Unii zic că au ieșit la suprafață frustrările, alții că din dorința de a se gudura la picioarele stăpânului în goana pentru succesiune. Poate. Dar eu zic că ei au fost dintotdeauna așa. Ca majoritatea elitelor rusești. Kudrin, Gref, Ciubais, Iavlinski, oligarhii Abramovici, Fridman, Aven, Deripaska, oamenii de cultură Mihalcov, Pozner, Piotrovski, Gherghiev... 

Dar și prietenii, și bunii mei cunoscuți din Rusia... Mereu aroganți, megalomani, ignoranți, exclusiviști. Dar și melancolici frustrați. Pe ei nimeni nu-i înțelege, nu-i prețuiește, nu-i iubește... Citiți-l pe Dostoievski și veți vedea portretul lor exact", a scris Sturza, transmite Știri.md.

Fostul prim-ministru mai spune că nu trebuie să ne așteptăm că această stare de spirit se va schimba. "Rușii, nu numai Putin, au făcut alegerea lor existențială, înapoi în epoca pre-Petru. Izolați, dar fericiți", subliniază Sturza. 

Ce ține de aderarea la UE, Ion Sturza menționează că asta nu înseamnă și aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, similare celor europene.

"Ne vor lăsa fără gaz la iarnă? Să o facă. Malul drept are alternative funcționale atât pe gaz, cât și pe electricitate. Malul stâng nu. Să o mai vedem și pe aceasta, cum rușii îngheață "russkii mir".

Securitatea alimentară la fel este asigurată. Intervenție militară? Ucraina rezistă. Opoziția prorusă, mai nou și oligarhică? Să-i vedem.

Dar ce mă pune pe gânduri este starea de spirit a moldovenilor, care dau semne vădite de "oboseală". Pe ei îi îngrijorează starea economică, problemele sociale, în unele cazuri ineficiența și lipsa de comunicare adecvată a guvernării. 

E și din cauza faptului că nu ne simțim un neam, nu avem un interes național. Educați în spiritul "capul plecat nu-l taie sabia". Greșit! S-a văzut la Bucea. Îl taie din "plăcere". Sănătate să aveți", se arată în postarea lui Sturza.

Reamintim că Dmitri Medvedev, unul din principalii propagandiști ai lui Putin, critică pe Telegram dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană acuzând că este împinsă de la spate de liderii de la București care doresc refacerea României Mari.

Medvedev avertizează că Rusia nu va sta cu mâinile în sân deoarece în Transnistria trăiesc circa 220.000 de cetățeni ai Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe din România a reacționat la aceste declarații. ”Declarațiile lui Dmitri Medvedev fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată într-o precizare de presă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării