main logo
805

Sturza, despre premierul Chicu: Limbaj golănesc, licențios, degradant

Fostul premier Ion Sturza a criticat în termeni duri ieșirea actualului șef al Executivului, Ion Chicu, la adresa României.

Sturza, despre premierul Chicu: Limbaj golănesc, licențios, degradantFoto: IPN

În opinia sa, Chicu și-a pus capăt carierei politice și nimeni nu va mai dori să discute cu el.

Sturza a calificat discursul lui Ion Chicu la adresa României drept un „limbaj golănesc, licențios, degradant”, care la Chișinău nu a fost văzut nici măcar în perioada guvernării lui Vladimir Voronin, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

„Noi avem o relație glacială cu Ucraina, practic inexistentă la nivel politic și administrativ, și acum se prefigurează aceeași situație cu România. Noi suntem, practic, blocați între Prut și Nistru, ca enclavă, a rămas doar să avem niște poduri virtuale sau de aviație cu fratele mai mare, Federația Rusă. A fost o greșeală sau un pas extrem de regretabil”, a comentat Sturza în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

El a mai spus că prin acest atac al lui Chicu la adresa României „s-a rupt și ultima speranță” de comunicare normală între cele două maluri ale Prutului.

„Chicu nu mai este frecventabil nici la București, nici în Europa. Deci, din punctul de vedere al carierei sau al viitorului politic este punctul final, nimeni nu va dori să mai discute cu un șef de guvern sau un lider politic de la Chișinău care și-a permis acest limbaj, limbaj pe care eu în cariera mea și în viața mea nu l-am întâlnit la niciun lider, nici în America Latină, nici în Africa, nici în alt loc. Deci pentru dânsul personal este stația terminus”, a mai spus Ion Sturza.

Fostul premier a accentuat că „România este un prieten natural al Republicii Moldova și, indiferent de preferințele sau ideile noastre ideologice, trebuie să avem o relație cel puțin normală, civilizată”.

„Adevărat că un deputat european atunci când este într-o funcție formală în cadrul Parlamentului European nu mai este doar o voce națională sau nici nu este o voce națională, el reprezintă Parlamentul European și o concentrare mai tehnică, mai puțin pasională pe concluziile acelui raport care, de fapt, sunt concluzii destul de pertinente, ar fi fost mai bună. Revenind la România, vreau să vă spun că a stârnit un val extrem de negativ această nefericită declarație a dlui Chicu. Am fost și eu contactat și mi s-a reproșat că, uite, faci lobby pentru Moldova, dar iată cum ne răspunde prim-ministrul vostru. La ce eu, sincer, am replicat și am ajuns până la urmă la aceeași concluzie cu colegii mei din România că, de fapt, nu pe Chicu îl ajută, ajută cetățenii Republicii Moldova”, a completat Ion Sturza.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării