main logo
346

Studiu: Moldovenii tind mai mult să-i voteze pe bărbați decât pe femei

Alegătorii moldoveni tind mai mult să-i voteze pe bărbaţi decât pe femei. Despre aceasta arată rezultatele unui studiu prezentat marţi în cadrul unei conferinţe de presă de Centrul "Parteneriat pentru dezvoltare".

Studiu: Moldovenii tind mai mult să-i voteze pe bărbați decât pe femeiFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, reprezentanta Centrului, Alina Andronache, a spus că tendinţa de a vota bărbaţi creşte pe măsură ce creşte importanţa funcţiei, transmite Știri.md

Situaţia aproape că nu s-a schimbat din 2016, când a fost realizată o analiză aprofundată a participării bărbaţilor şi femeilor în procesul decizional.

Potrivit sondajului realizat în cadrul analizei, la alegerile prezidenţiale, 40,5% din respondenţi ar susţine un bărbat, 10,5% - o femeie, iar 49,2% - un candidat de orice gen; la alegerile parlamentare, 28,6% ar vota un bărbat, 10.2% - o femeie, 54,1% - un candidat de orice gen; la alegerile locale, 24,4% ar vota un bărbat, 13% - o femeie, 62,6% - un candidat de orice gen.

Femeile sunt preferate mai mult în alte funcţii care nu ţin de funcţii alese sau oficiale/publice. În special, doar 17,8% ar sprijini un bărbat în calitate de director de şcoală, 23,9% - o femeie, 58,3% - un candidat de orice gen. Totodată, 10,8% dintre respondenţi ar prefera să numească un bărbat în funcţia de şef al comitetului părintesc, 33,1% - femeie, 56,1% - un candidat de orice gen.

Potrivit Alinei Andronache, un alt studiu arată că sprijinul nu depinde de vârsta, sexul sau educaţia alegătorului, iar bărbaţii, în toate cazurile, sunt mai preferaţi atunci când e vorba de funcţii oficiale alese.

Ea a menţionat că, din 2007 până în 2019, ponderea femeilor candidate la alegerile locale a crescut doar cu 5%, până la 27,1%, iar dacă tendinţa actuală se menţine, aceasta va ajunge la 39% abia în 2031.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării