main logo
660

Stratfor: PDM ar putea face coaliţie cu PSRM

Partidul Democrat din Moldova (PDM) ar putea face coaliţie cu Partidul Socialiştilor după alegerile parlamentare.

Stratfor: PDM ar putea face coaliţie cu PSRM

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta se menţionează în studiul "Alegerile în Moldova pot schimba cursul ţării spre Est", publicat de compania analitică americană Stratfor.

În studiu se menţionează că, "după zece ani de guvernare a coaliţiei proeuropene, în Moldova vor avea loc noi alegeri, în urma cărora Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor intenţionează să-şi consolideze puterea", transmite Știri.md.

"Într-adevăr, conform rezultatelor sondajelor de opinie, în septembrie, PSRM este pe primul loc în rândul partidelor, având sprijinul a 36,6% din cetăţeni, în timp ce partidul proeuropean PAS ocupă locul doi la o distanţă mare - 11,9%. Acesta este urmat de Partidul Democrat (11,2%) şi de un alt partid orientat spre vest, Platforma DA (10,6%)", se arată în studiu.

Potrivit autorului, "Partidul Democrat şi preşedintele său, oligarh Vlad Plahotniuc, de asemenea, susţin nominal vectorul proeuropean, însă manevrele politice şi scandalurile legate de corupţie asociate cu PDM nu numai că l-au distanţat de alte partide proeuropene moldoveneşti, dar şi de însăşi Uniunea Europeană".

"Drept exemplu poate fi adus furtul miliardului bancar, modificarea sistemului electoral, nerecunoaşterea alegerilor de la Chişinău, fapt ce a dus la îngheţarea sprijinului financiar din partea UE", se arată în studiu.

Autorul subliniază că, "în consecinţă, democraţii pot recurge la coaliţie cu socialiştii, dar nu cu partidele proeuropene, fapt ce îndepărtează şi mai mult Moldova de Uniunea Europeană şi o împinge spre Rusia, iar această evoluţie nu este dictată de chestiuni de ideologie, ci mai degrabă de pragmatismul politic".

"Plahotniuc înţelege că supravieţuirea lui depinde de modul în care va reuşi să constrângă PAS şi Platforma DA - două partide extraparlamentare care cer în mod deschis închisoare pentru el. Şi dacă un astfel de scenariu (coaliţia PDM-PSRM - "I.") se va realiza, consecinţele pentru Republica Moldova vor fi semnificative: nu numai pentru că se va pune punct aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, dar se va schimba şi structura relaţiilor sale politice şi economice cu alţi jucători, în primul rând, cu Federaţia Rusă. În timp ce Moldova puţin probabil să se îndepărteze complet de UE, în urma alegerilor relaţiile ar putea fi îngheţate sau chiar procesul de integrare europeană a Republicii Moldova ar putea fi pus pe stand by", notează studiul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării