main logo
761

Stratfor anunță un scenariu după alegerile din Republica Moldova

Situația politică din Republica Moldova a ajuns subiect de analiză a agenției americane de servicii de informații Stratford.

Stratfor: Scenariu după alegerile din Republica Moldova

„După zece ani de guvernare parlamentară sub o coaliție pro-europeană, Dodon și socialiștii sunt gata să își consolideze puterea la 24 februarie 2019”, scrie Stratfor, transmite Ştiri.md cu referire la Unimedia.

„Sondajele arată o repartizare aproape egală între socialiștii pro-ruși și cele trei partide pro-europene (PAS, PD și Platforma DA), dar lucrurile nu stau tocmai așa. Deși Partidul Democrat se plasează mult în urma socialiștilor, liderul partidului este oligarhul Vladimir Plahotniuc, care exercită o putere considerabilă în capitala Chișinău. Plahotniuc și democrații se declară pro-europeni, dar un scandal de corupție și alte manevre politice i-au înstrăinat pe democrați de celelalte partide pro-europene din țară. Acele incidente includ furtul a un miliard de dolari din cele mai mari bănci din Moldova și manevrele politice de revizuire a sistemului electoral, precum și înghețarea fondurilor europene pentru țară după ce autoritățile din Moldova au invalidat alegerilor primarului din Chișinău din cauza unui amănunt judiciar”, scrie Stratfor.

Agenția mai scrie că, în consecință, democrații s-ar putea alinia cu socialiștii. „O astfel de coaliție ar fi cauzată mai mult de pragmatism politic decât de ideologia politicii externe, în special pentru că Plahotniuc știe bine că supraviețuirea sa politică depinde de marginalizarea partidelor PAS și Platforma DA, două partide non-sistemice de opoziție, a căror lideri au chemat la întemnițarea acestuia și destrămarea partidului său din cauza presupuselor acte de corupție”.

Stratfor mai scrie că, după alegerile parlamentare, Moldova ar putea intra într-o „zonă gri, unde o țară nu se orientează spre nici o țară sau vreun bloc anumit, dar se angajează cu actori multipli pentru a obține ce e mai bun din toate lumile”. Potrivit agenției de analize, „o astfel de nealiniere ar putea fi suficientă pentru Moscova. Țelul primar al Rusiei este să se asigure că țările de lângă hotarele ei evită integrarea activă cu instituțiile vestice ca Uniunea Europeană și NATO”.

Stratfor este o agenție privată de servicii de informații, care realizează rapoarte, știri economice, politice și geopolitice, precum și analize militare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării