main logo
22967

Stop vot: Câți moldoveni au participat la alegerile prezidențiale 2024

Secțiile de votare din Republica Moldova se închid pentru alegători la ora 21:00.

Stop vot: Câți moldoveni au participat la alegerile prezidențiale 2024

Totuși, biroul electoral poate decide asupra prelungirii, cu cel mult două ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi realizeze drepturile. Ulterior, vor fi închise și birourile de vot din afara țării, transmite Știri.md.

Potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), până la ora 21:00, la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 au participat peste 1.500.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, ceea ce reprezintă 51,40% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale.

Profilul de vârstă al votanților arată în felul următor: circa 54 la sută dintre alegători sunt femei, iar peste 45% sunt bărbați. Cei mai activi sunt votanții cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani (circa 20%), cei mai pasivi sunt cei cu vârsta de peste 76 de ani (4%).

Mai mult, alegerile prezidențiale de astăzi pot fi validate pentru că la urne s-a prezentat peste o treime din alegătorii moldoveni.

Reamintim că astăzi, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. 

Totodată, cetățenii au fost chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Alegătorii au mers la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării