main logo
5429

Stoianoglo riscă să fie demis. Gavrilița: Nu a pedepsit pe nimeni

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, riscă să-și piardă funcția, pentru că actuala putere de la Chișinău este nemulțumită de activitatea lui.

Stoianoglo riscă să fie demis. Gavrilița: Nu a pedepsit pe nimeniFoto: știri.md

Despre acest lucru a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul ProTV. Potrivit demnitarei, indignarea ține de faptul că mai multe persoane controversate au fost lăsate să fugă peste hotarele țării, având în Moldova probleme de ordin judiciar, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

„Cetățenii nu înțeleg cum un procuror poate activa doi ani de zile și în acești doi ani să nu fie pedepsit nimeni. Ba dimpotrivă: să fie eliberați criminalii din închisoare și să plece unul câte unul în țări străine. Noi avem mandatul de la cetățeni să modificăm felul în care acționează Procuratura. Vom merge cu modificări de legi, cu pași pentru evaluare.

Nu este ușor, dar vom munci în acest sens. Ne vom asigura că există nu doar independență, dar și responsabilitate. Nu putem continua să trăim în această minciună: că sistemul judecătoresc este independent sau că sistemul procurorilor este independent”, a menționat Natalia Gavrilița.

În acest sens, șefa Executivului susține că membrii PAS vor veni cu modificări la legislație ca să poată demite Procurorul General.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, Procurorul General poate fi demis din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în condiţiile legii, pentru motive obiective şi în temeiul unei proceduri transparente.

De asemenea, Procurorul General este numit în funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. Actualul Procuror General, Alexandr Stoianoglo, a fost ales în funcție în baza unui concurs, în anul 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării