main logo
1470

Stoianoglo propune măsuri drastice pentru șoferii băuți la volan

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a prezentat astăzi o inițiativă de modificare conceptuală a legislației naționale pentru a limita eventualele abuzuri sau posibile acte de corupție din partea organelor de drept din țară.

Stoianoglo propune măsuri drastice pentru șoferii băuți la volanFoto: știri.md

În cadrul unui briefing de presă, Alexandr Stoianoglo, a menționat că statul cheltuie foarte mulți bani în dosarele ce prevăd situațiile de conducere în stare de ebrietate, transmite Știri.md.

În acest sens, PG propune tragerea la răspundere contravențională și nu penală, ca până acum, pentru șoferii care au condus automobilul în stare de ebrietate fără consecințe. Totodată, cei care au comis accidente în stare de ebrietate, urmează să fie pedepsiți penal mai dur.

"Propunem ca acțiunea de conducere a automobilului în stare de ebrietate fără urmări grave pentru viața și sănătatea persoanei să fie trecută din categoria infracțiunilor penale în cea a contravențiilor pentru care să fie prevăzută o pedeapsă mai dură. Pentru realizarea acestei reforme propunem instituirea interdicțiilor de stopare nejustificată a mașinilor de către agenții de circulație. Oprirea va fi admisă doar în cazul încălcărilor regulilor de circulație rutieră. 

Modificările vor contribui la decriminalizarea societății, la reducerea cheltuielilor nejustificate de urmărire penală și de judecată, va oferi posibilitatea de excludere din circuitul traficului rutier a persoanelor băute și drogate la volan", a declarat Alexandr Stoianoglo.

El a atras atenţia asupra faptului că zeci de milioane de lei pe an sunt cheltuite din bugetul de stat pentru investigarea actelor menţionate mai sus, însă, din cauza examinării întârziate în unele cazuri aceste dosare sunt încetate în legătură cu expirarea termenului de prescripţie, şi, respectiv, fără măsuri punitive reale pentru cei prinşi beţi sau drogaţi la volan.

"Iniţiativa cu care intervine Procuratura Generală este amplă şi are scopul de a eficientiza combaterea acestui flagel. Astfel, cine va urca beat sau drogat la volan şi va produce un accident rutier soldat cu urmări grave pentru viaţa sau sănătatea persoanei, va fi tras la răspundere penală. 

În cazul săvârşirii unor astfel de fapte de către o persoană care a fost anterior condamnată pentru infracţiuni similare - mijlocul de transport utilizat va fi confiscat. În celelalte cazuri, în lipsa unor consecinţe grave, persoanele vor fi atrase la răspundere contravenţională fiind pasibili de pedeapsă sub formă de amendă, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau până la 15 zile de arest contravenţional, în toate cazurile cu privarea de dreptul de conduce mijloace de transport de la 6 luni până la 3 ani", a comunicat Stoianoglo, menţionând că Ucraina şi România au trecut prin practica pedepselor înăsprite, ceea ce a schimbat semnificativ situaţia din ţările vecine.

Menționăm că acesta este al treilea briefing din ultima lună susținut de procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Știri.md reamintește că, la data de 23 august, procurorul general Alexandr Stoianoglo a susținut ultimul briefing de presă unde a propus 10 pași în prevenirea și lupta cu corupția. Ulterior Procuratura Generală a înaintat Guvernului setul de acţiuni anticorupţie, realizarea şi implementarea cărora sunt imposibile fără intervenţia şi suportul Executivului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării