main logo
2627

Stoianoglo, primul candidat la funcția de președinte înregistrat de CEC

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a fost înregistrat în calitate de candidat în alegerile pentru funcția de președinte din 20 octombrie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi, 2 septembrie, de către Comisia Electorală Centrală (CEC).

Stoianoglo, primul candidat la funcția de președinte înregistrat de CECAlexandr Stoianoglo/Foto: Ipn.md

Alexandr Stoianoglo este singurul care a adus Comisiei listele de subscripție cu semnături, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Conform actului de transmitere-recepționare a documentelor și listelor de subscripție prezentate de către domnul Alexandr Stoianoglo, Comisia Electorală Centrală a recepționat spre verificare 860 de liste de subscripție cu 25.088 de semnături în susținerea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, numeric declarate de candidat, colectate din 27 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea”, a declarat Rita Lefter-Simașco, membră CEC.

Potrivit ei, în urma verificării autenticității datelor din 667 de liste de subscripție ce conțin 19.368 de semnături ale susținătorilor, 1.711 semnături au fost declarate nule, acestea aparținând unui număr de 1.443 de susținători. „Astfel, din cele 19.368 de semnături procesate, 17.925 de semnături se consideră valabile. Potrivit Codului electoral, pentru a fi înregistrați de CEC, toți candidații la funcția de președinte depun listele de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 15.000 și cel mult 25 de semnături din minimum jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea”, a mai spus Rita Lefter-Simașco.

Știri.md amintește că la alegerile prezidențiale din 20 octombrie vom avea cel mult 15 candidați, dacă toți cei care au solicitat liste de subscripție le vor aduce completate cu semnături la Comisia Electorală Centrală. 

De menționat că 31 august a fost ultima zi în care s-a putut solicita înregistrarea grupurilor de inițiativă în susținerea candidaților.

Cele 12 grupuri de inițiativă înregistrate sunt în susținerea următorilor aspiranți la funcția de președinte:

  • Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;
  • Alexandru Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
  • Octavian Țîcu, desemnat de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ”;
  • Tudor Ulianoschi, desemnat de un grup de cetățeni;
  • Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic Partidul Nostru;
  • Irina Vlah, desemnat de un grup de cetățeni;
  • Igor Munteanu, desemnat de Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare;
  • Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate;
  • Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
  • Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
  • Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni;
  • Alexandru Arseni, desemnat de un grup de cetățeni.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării