9 sep, 2020 17:06
2 693
8

Stoianoglo: Interesele lui Plahotniuc, protejate de două firme serioase

9 sep, 2020 17:06
2 693
8

Interesele lui Vlad Plahotniuc, care este principalul beneficiar al furtului miliardului şi a fugit în Statele Unite în iunie 2019, "sunt protejate de două firme de avocatură europene serioase", a declarat procurorul general Alexandru Stoianoglo în cadrul programului Politica de la TV8.

Stoianoglo: Interesele lui Plahotniuc, protejate de două firme serioaseColaj: știri.md

După cum relatează Infotag, el a menţionat că documentele de dare în căutare internaţională a lui Plahotniuc prin Interpol au fost depuse înainte de a venirea sa la Procuratura Generală, în decembrie 2019, transmite Știri.md.

"În toamnă, a fost deschis un dosar penal. Erau nişte material foarte "crude". Multe lucruri s-au făcut formal şi se pare că cineva se grăbea să obţină rezultatul.

Nu am putut retrage apelul făcut către Interpol. Nu mi-am făcut iluzii în privinţa lui, deoarece procedurile pentru declanşarea procesului de căutări şi extrădare sunt foarte birocratice. Un alt dosar penal împotriva lui Plahotniuc a fost finalizat în luna mai. Acesta conţine suficiente dovezi ale vinovăţiei sale în furtul miliardului.

Problema dării din nou în căutare internaţională a lui Plahotniuc în cel de-al doilea dosar penal va fi examinat numai atunci când Interpol va prezenta partea de motivare a refuzului pentru primul caz", a explicat Stoianoglo.

El a explicat că căutarea internaţională şi extrădarea sunt "proceduri diferite". "Am cerut SUA să-l extrădeze. Am pornit de la faptul că Plahotniuc se află în Statele Unite. Ştiu că pachetul de documente este examinat de Ministerul Justiţiei din această ţară. Dar Plahotniuc a folosit forţe influente pentru a se apăra", a spus Stoianoglo.

Referindu-se la tema confiscării bunurilor oligarhului fugar, procurorul general a subliniat că "s-au arestat multe şi se lucrează asupra proprietăţilor sale din străinătate".

"Cunoaştem deja că procura proprietăţi în România, Emiratele Arabe Unite şi Spania. În acesta din urmă, de exemplu, Plahotniuc deţine o vilă foarte scumpă.

Însă instanţa moldovenească ne-a refuzat până acum dreptul de a-l aresta. Există bărci şi bunuri imobiliare achiziţionate în alte ţări. Ne adresăm autorităţilor competente din aceste ţări, solicitând arestarea şi restricţiile privind tranzacţiile cu proprietăţi. Serviciul de combatere a spălării banilor ne ajută în această acţiune", a explicat Stoianoglo.

Procurorul general a recunoscut că este păzit de Serviciul Pază de Stat. El a spus că acest lucru s-a întâmplat după ce a primit informaţii despre ameninţările la viaţa sa.

"Nu am cerut să mi se dea pază. Serviciile speciale au intrat în posesia unor informaţii cum că viaţa mea şi a membrilor familiei mele se află în pericol. Decizia a fost luată de conducerea ţării", a spus Stoianoglo, fără a exclude că acest lucru se datorează intensificării activităţii anchetatorilor în cazurile de rezonanţă.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter