main logo
1083

Stoianoglo: Ancheta privind frauda bancară nu se desfășura în direcția potrivită

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, consideră că ancheta în dosarul privind furtul miliardului ar fi fost desfășurată incorect până acum, iar șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu se știe ce a făcut timp de 5 ani.

Stoianoglo: Ancheta privind frauda bancară a fost desfășurată incorectFoto: cotidianul.md

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Politica, de la Tv8.

„La ședința Consililului Suprem de Securitate, i-am informat pe membrii CSS că s-a activizat ancheta în dosarul furtului miliardului pentru prima dată în ultimele luni”, a menționat Alexandr Stoianoglo, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Procurorul general a explicat de ce procurorul Octavian Iachimovschi rămâne să conducă grupul de urmărire penală pe frauda bancară dacă i-au fost sistate atribuțiile administrative în cadrul PA: 

„El a rămas în dosarul pentru elucidarea furtului miliardului. Salutăm ceea ce face el, dar am o mare întrebare față de Morari, ce s-a făcut în acest dosar în ultimii 5 ani? Bine că a apărut acum acest Iachimovschi și grupul de ofițeri care s-au activizat în ultimele luni”.

Alexandr Stoianoglo a anunțat ce urmează să întreprindă pentru a duce la bun sfârșit dosarul furtului miliardului: 

„Voi adăuga puteri suplimentare pentru a susține acest grup care anchetează furtul miliardului. În prezent sunt implicați doar 4 procurori și 6-8 ofițeri de urmărire penală. Cred că trebuie să fie mult mai mulți. Ne vom consulta și cu partenerii internaționali, fără susținerea lori nu cred că vom avea rezultate”, a subliniat acesta.

Amintim că Procuratura Generală are mai puțin de o lună la dispoziție pentru a prezenta Parlamentului un raport în dosarul furtului miliardului, însă, adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a mai cerut o lună pentru investigații, din motiv că noua conducere a PG nu are încredere în raportul întocmit de Procuratura Anticorupție și nu deține toate informațiile, iar în acest sens mai are nevoie de timp pentru a studia amănunțit dosarul.

La 12 decembrie, procurorii anticorupție au efectuat mai multe percheziții în cadrul dosarului privind devalizarea sistemului bancar. procurorii au descins în nouă locații - la domiciliile persoanelor vizate, care în trecut au fost factori de decizie la Victoriabank, precum și la un fost Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, care ar fi Dorin Drăguțanu. Dintre persoanele vizate, opt au statut de bănuit de escrocherie în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat, precum și de spălare de bani în interesul aceluiași grup, în proporții deosebit de mari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării