main logo
1530

Stoianoglo a mers la CC: Vizează modificările la Legea Procuraturii

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de Parlament.

Stoianoglo a mers la CC: Vizează modificările la Legea ProcuraturiiFoto: știri.md

Stoianoglo spune că majoritatea parlamentară a elaborat și adoptat cu grave abateri modificările făcute la Legea cu privire la Procuratură, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

„În concret, modificările vizează procedurile de tragere la răspundere disciplinară și evaluarea performanțelor Procurorului General, precum și modificarea esențială a componenței și activității CSP. Precizăm că, pe 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, ignorând procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură”, anunță PG.

Chiar și așa, la 1 septembrie 2021, prin Decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Legea pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost promulgată, iar astăzi, 3 septembrie 2021, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.

Procuratura Generală își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or, în redacția elaborată de către un grup de deputați PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic.

Prin sesizarea depusă, procurorul general solicită Înaltei Curți suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluționarea în fond a cauzei, precum și exercitarea controlului constituționalității noilor modificări.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării