main logo
449

Ștefan Urâtu: Peste 30% din voturi pot fi falsificate la alegeri

Peste 30% din voturi pot fi falsificate la alegeri. Dacă prin 2011, falsificările puteau să fie de la 5 la 10%, acum această cifră ar putea trece de 30%.

Ștefan Urâtu: Peste 30% din voturi pot fi falsificate la alegeri

De această părere este fostul membru al Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urâtu, exprimată la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul nostru de televiziune.

Ștefan Urâtu spune că această cifră ar viza toate tipurile de fraudă, inlusiv contrafacerea procesului verbal, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Pavel Postică spune că Promo-LEX a atestat faptul că circa 5% din procesele verbale conțin erori de verificare. Această viciere este în scădere – în 2010 se înregistrau 10-12% din procesele verbale cu erori. Noi în foarte puține cazuri am putut să atestăm schimbări semnificative de rezultate. Tehnic, procesul verbal sau nu este semnat de către persoana responsabilă, sau nu este semnat de către toți, sau sunt erori în formulele de verificare, etc”, spune Pavel Postică.

Activistul Valeriu Pașa este de părere că dacă ar fi posibilă falsificarea cu 30% a rezultatului alegerilor, Vladimir Plahotniuc nu ar fi avut nevoie să modifice sistemul electoral. Potrivit lui, la următoarele alegeri parlamentare exista riscul foarte mară să fie viciat rezultatul final. 

„Atunci când un partid va lua 10% din voturi, dar va avea 40 de deputați în Parlament. Ca număr de voturi există scăpări, dar asta depinde de pregătirea și disciplinarea observatorilor, a funcționarilor electorali”, consideră Valeriu Pașa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării