main logo
7972

Stamate a reformat dosarul penal al soțului, pornit de Cristina Țărnă

Ministrul justiției Olesea Stamate a fost cap de afiș al mai multor știri din momentul învestirii Guvernului Sandu.

Stamate a reformat dosarul penal al soțului, pornit de Cristina ȚărnăFoto: Știri.md

Numele acesteia a fost pomenit în contexte diferite: de la automobilul de lux marca Porsche cu care s-a afișat în public și dosarul penal al soțului său, până la implicarea tatălui în maltratarea protestatarilor din 7 aprilie 2009, transmite Știri.md cu referire la scheme.md.

Dacă știrile despre tatăl său (fost polițist cu funcție de răspundere) s-au dovedit a fi trase de păr, atunci restul – sunt cât se poate de adevărate.

Doar că, jurnaliștii moldoveni nu au obiceiul să dea cu follow-up-ul și să ducă lucrul până la capăt. De aceea, ca de fiecare dată, SCHEMELE vor interveni și vă vor prezenta noi detalii despre un episod proaspăt și neștiut de lume – cum a derulat și a fost clasat dosarul penal al soțului Olesei Stamate – Gheorghe Stamate, administratorul ERICSSON TELECOMUNICATIONS SRL.

Așadar în 2016, ex-directorul adjunct al CNA, Cristina Țărnă l-a denunțat pe soțul actualului Ministru al Justiției pentru acte de corupție. În linii mari, la baza acelui denunț a stat o licitație publică și dorința lui Gheorghe Stamate de a câștiga licitația pe orice cale.

Luptătorii cu corupția nu au ezitat să pornească un dosar penal pe marginea acțiunilor descrise în denunțul Cristinei Țărnă, care a considerat că acțiunile soțului lui Stamate, Administrator al ÎCS ERICSSON TELECOMUNICATIONS SRL, se încadrează perfect în acțiunile descrise de Codul Penal ca fiind corupție. Dosarul lui Stamate a ajuns în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Despre acest dosar, fără a menționa detaliile intentării, au mai scris jurnaliștii și bloggerii apropiați holdingului media deținut de democrați. Aceștia obținuse un răspuns de la autorități, care confirma existența cauzei penale nr: 2016970365, din 04.06.2014

Odată cu plecarea lui Plahotniuc din Republica Moldova, jurnaliștii apropiați de fostul partid de Guvernare nu au mai continuat să sondeze tema, iar cei apropiați de guvernul Sandu nu au avut interes niciodată față de această temă. Cele mai interesante lucruri legate de acest dosar s-au întâmplat însă anume în momentul instaurării Guvernului Sandu.

Inițial, după căderea regimului Plahotniuc, în funcția de ministru al Justiției a fost investit Stanislav Pavlovschi. S-a reținut în acest fotoliu doar câteva zile, timp în care noua guvernare îi rezolva problema de integritate Olesei Stamate – clasa dosarul soțului viitorului Ministru de Justiție. Odată rezolvată problema, Stamate l-a schimbat pe Pavlovschi în funcția de Ministrul al Justiției, iar Pavloschi a plecat subit de la MJ fără a oferi explicații clare despre motivele care au stat la baza plecării sale, din funcția deținută doar pentru a ține locul Olesei Stamate.

Ați înțeles corect – Procuratura Anticorupție a clasat dosarul soțului lui Stamate în momentul în care aceasta a devenit Ministru al Justiției. Nu vrem să acuzăm pe nimeni de trafic de influență. Concluziile despre acțiunile noii guvernări și a personajelor care afirmă că reformează justiția le faceți singuri. Iar când le faceți, gândiți-vă la coincidența stranie: un conflict de interese (dosarul soțului și funcția de ministru) dispare fără nici o explicație și fără a fi făcut public, fix în momentul în care Stamate este înaintată în această funcție.

O altă parte interesantă a acestui caz este concursul legat de șefia CNA și candidatura Cristinei Țărnă – inițiatoarea dosarului lui Gheorghe Stamate. Chiar dacă și-a depus candidatura la concursul pentru funcția de director al CNA, Țărnă nu a avut nici o șansă să obțină această funcție.

Deși nu înțelegeam la acel moment toate dedesubturile, Surse din PPDA declarau pentru SCHEME că împotriva candidaturii lui Țărnă s-au poziționat anume cei din PAS. La acel moment informația părea falsă, pentru că PAS a fost mereu acuzat de faptul că în loc să se bazeze pe profesioniști cu experiență, fac apel la ONG-iști, iar Cristina Țărnă venea anume din zona societății civile. Acum lucrurile au devenit mai clare. Pentru noi, cel puțin.

Clar a devenit și modul în care Stamate va reforma Justiția și va participa potrivit noilor reguli adoptate de Parlament la numirea procurorului General și reformrea procuraturii – fix în maniera în care a „reformat” și dosarul soțului, clasându-l. Pe sub masă. Iar la reformare o va ajuta Vladislav Gribincea, despre activitatea prodigioasă al căruia am mai scris.

Contactat de Știri.md, ministrul Justiției Olesea Stamate nu a venit deocamdată cu o reacție.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării